Hanna-Barbera – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
preuzeto sa sr.wiki
oznaka: uređivanje izvornog koda (2017)
 
oznaka: uređivanje izvornog koda (2017)
Red 9:
 
== Istorija ==
[[Datoteka:Bill-hanna-and-joe-barbera.jpg|desno|300p|mini|Osnivači Hane i Barbere, [[Vilijam Hana]] i [[Džozef Barbera]] poziraju sa nekoliko Emi nagrada koje je studio osvojio]]
 
=== Počeci Hane i Barbere ===
[[Vilijam Hana]] i [[Džozef Barbera]] su se prvi put udružili dok su još radili u [[Metro-Goldvin-Mejer|Metro-Goldvin-Majerovom]] studiju za animacije [[1939]]. Prvi njihov veći projekat je bio crtani film ''-{[[Puss Gets the Boot]]}-'' (1940), koji je poslužio kao osnova za crtani film [[Tom i Džeri]], a ujedno je bio i prva epizoda popularnog crtaća.
 
Hana, Barbera i MGM-ov režiser [[Džordž Sidnej]] su osnovali H-B Enterprajziz [[1944]]. dok su i dalje radili za studio, svoju kompaniju su koristili za snimanje prvih televizijskih reklama.
 
Pošto su Hana i Barbera dobili osam [[oskar|Oskara]] za određene epizode njihovog crtanog filma [[Tom i Džeri]], MGM je zatvorio studio za animacije [[1957]], zato što je smatrao da je napravljeno dovoljno epizoda za repriziranje. Hana i Barbera su zaposlili većinu svojih radnika iz MGM-a da rade za H-B Enterprajziz, koja će postati prava produkcijska kuća od 1957. Doneta je odluka da kompanija snima crtane filmove za televiziju, a prvi crtani film je bio ''-{[[The Ruff & Reddy Show]]}-'', koji je premijerno prikazan na [[NBC]]-u u decembru [[1957]]. Kako bi nastavili proizvodnju Hana i Barbera su se udružili sa kompanijom Skrin Gems.
 
[[1959]]. godine, H-B Enterprajziz je promenio naziv u ''Produkciju Hana i Barbera ''i postao je vođa u televizijskoj animaciji. Obično su bili kritikovani zbog upotrebe tehnike [[ograničena animacija|ograničene animacije]], Produkcija Hana i Barbera je obično proizvodila crtane filmove koji su se prikazivali vikendom i sredom u udarnom terminu. Prikazivale su ih sve vodeće televizije u SAD. Studio je takođe i imao nekoliko bioskopskih ostvarenja kao što je crtani film napravljen za Kolumbija Pikčers, ''-{Loopy De Loop}-''. Snimani su i drugi kratki bioskopski crtaći na osnovu televizijskih animiranih filmova.
 
Kompanija nikada nije imala sopstvenu zgradu do [[1963]], kada je otvorena na adresi Bulevar Kahuenga 3.400. u Studijskom gradu, [[Kalifornija]]. Partnerstvo između Hane i Barbere i Kolumbije trajalo je do [[1967]], kada su Hana i Barbera prodali studio [[Taft Brodkasting]]u dok su zadržali svoju poziciju u studiju.