Razlike između izmjena na stranici "Poslanica Efežanima"

preuzeto s hrvatske Wikipedije
m (+ {{bris}})
(preuzeto s hrvatske Wikipedije)
{{brisNovi zavjet}}
'''Poslanica Efežanima''' je jedna od knjiga [[Novi zavjet|Novoga zavjeta]] i [[Biblija|Biblije]]. Tradicionalno se smatra, da je poslanicu napisao [[Sveti Pavao|apostol Pavao]], dok je bio u zatvoru u [[Rim]]u oko [[62]]. godine. U to vrijeme nastala je i [[Poslanica Kološanima]] te [[Poslanica Filemonu]]. Biblijska kratica knjige je Ef.
Poslanica Efezanima
 
[[Teolog]] William Barclay naziva ovu poslanicu "kraljicom poslanica". Tradicionalno se smatra, da je poslanicu napisao [[Sveti Pavao|apostol Pavao]], jer započinje riječima: "Pavao, po volji Božjoj apostol Krista Isusa: svetima koji su u Efezu i vjernima u Isusu Kristu (Ef 1,1)" <ref>www.hbk.hr/biblija</ref>. Neki učenjaci smatraju, da je poslanicu napisao neki Pavlov suradnik uz Pavlovu pomoć ili netko drugi. Ako je apostol Pavao autor, vjerojatno je pisao za vrijeme zatočeništva u Rimu, jer spominje zatočeništvo više puta u poslanici (Ef 3,1; 4,1; 6,20).
 
Glavna tema je [[Kršćanstvo|Crkva]] i njeno utemeljenje u [[Krist]]u, kao dio želje [[Bog Otac|Boga Oca]]. Poslanica počinje temama o otajstvu spasenja Crkve, [[Bog|Božjem]] naumu spasenja i o spasiteljskom Božjem naumu ostvarenom u nama. Pavao je prvi put na tri mjeseca boravio u [[Efez]]u, što je zabilježeno i u [[Djela apostolska|Djelima apostolskim]] (Dj 18,19-21). U Efezu je tada ostavio Priscilu i Akvilu, raspravljao je sa [[Židovi]]ma u [[sinagoga|sinagogi]] i poručio, da će se vratiti ako bude Božja volja. Vratio se iste godine i ostao tri godine. Njegovim zalaganjem i radom razvijala se i jačala kršćanska zajednica u Efezu. O tome piše: "Meni, najmanjemu od svih svetih, dana je ova milost: poganima biti blagovjesnikom neistraživog bogatstva Kristova (Ef 3,8)". Iz toga grada, kršćanstvo se proširilo na gotovo cijelu (tada poznatu) [[Azija|Aziju]] (Dj 19,26). Kada je Pavao bio u gradu [[Milet]]u pozvao je, da tamo dođu stariješine iz Efeza i prenio im je svoju poruku, misleći da se više neće vidjeti: "Zato bdijte imajući na pameti da sam tri godine bez prestanka noću i danju suze lijevajući urazumljivao svakoga od vas (Dj 20,31)".
 
U Efezu je bila multikulturalna kršćanska zajednica sastavljena od obraćenih [[Grci|Grka]] i [[Židovi|Židova]]. Apostol Pavao je imao to na umu pišući poslanicu i prilagodio je teme sukladno tome. Piše kako su nekada bili izvan [[Krist]]a, a "sada pak, u Kristu Isusu, vi koji nekoć bijaste daleko, dođoste blizu - po Krvi Kristovoj (Ef 2,13)". Poziva ih na jedinstvo i zajedništvo (te se riječi spominju mnogo puta u poslanici) te da podnose jedni druge (Grci Židove, a Židovi Grke). Upozorava ih, da bludnost, nečistoća ili pohlepa ne priliče svetima (Ef 5,3). Radije neka pjevaju Gospodinu, zahvaljuju i slave Boga. Ženama i muškarcima piše, da se međusobno poštuju i ljube: "...neka svaki od vas ljubi svoju ženu kao samog sebe, a žena neka poštuje svog muža (Ef 5,33)". [[Djeca|Djecu]] poziva na poštovanje roditelja, a roditeljima poručuje, da ih dobro odgajaju. Sve poziva na budnost: "Obucite svu opremu Božju da se mognete oduprijeti lukavstvima đavlovim (Ef 6,11)." Na kraju poslanice su osobne obavijesti i pozdrav.
 
== Reference ==
{{izvori}}
 
{{wikizvor|Pavlova poslanica Efežanima (Šarić)}}
 
[[Kategorija:Novi zavjet]]
 
[[ar:رسالة بولس الرسول إلى أهل أفسس]]
[[arc:ܐܓܪܬܐ ܕܠܘܬ ܐܦܣܝܐ]]
[[bg:Послание към ефесяните]]
[[ca:Epístola als Efesis]]
[[cs:List Efezským]]
[[cy:Llythyr Paul at yr Effesiaid]]
[[da:Paulus' Brev til Efeserne]]
[[de:Brief des Paulus an die Epheser]]
[[el:Επιστολή προς Εφεσίους]]
[[en:Epistle to the Ephesians]]
[[eo:Epistolo al la efesanoj]]
[[es:Epístola a los efesios]]
[[fa:نامه به افسسیان]]
[[fi:Kirje efesolaisille]]
[[fr:Épître aux Éphésiens]]
[[fur:Letare ai Efesins]]
[[hak:Yî-fut-só-sû]]
[[he:האיגרת אל האפסים]]
[[hr:Poslanica Efežanima]]
[[id:Surat Paulus kepada Jemaat di Efesus]]
[[it:Lettera agli Efesini]]
[[ja:エフェソの信徒への手紙]]
[[jv:Layang Paulus Efesus]]
[[ko:에페소 신자들에게 보낸 서간]]
[[la:Epistula ad Ephesios]]
[[lt:Laiškas efeziečiams]]
[[ml:എഫേസോസുകാര്‍ക്ക് എഴുതിയ ലേഖനം]]
[[nl:Brief van Paulus aan de Efeziërs]]
[[no:Paulus' brev til efeserne]]
[[pl:List do Efezjan]]
[[pt:Epístola aos Efésios]]
[[ru:Послание к Ефесянам]]
[[simple:Epistle to the Ephesians]]
[[sm:O le tusi a Paulo ia Efeso]]
[[sr:Посланица Ефесцима]]
[[sv:Efesierbrevet]]
[[sw:Waraka kwa Waefeso]]
[[tl:Sulat sa mga taga-Efeso]]
[[ug:ئەفەسلىكلەرگە يېزىلغان خەت]]
[[zh:以弗所書]]