Crtež – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Уклањање сувишних унутрашњих веза
Nanana
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 25:
Crtež može biti samostalno i potpuno završeno likovno delo, ali može biti nešto što je tek začetak, prvi stepen, u osmišljavanju slike, skulpture, grafike. Takav crtež se naziva ''skica'' i on je samo zapis određenog oblika u prostoru. Za razliku od ''skice'', ''studija'' je potpun, samostalan vizuelni zapis za završno delo. Posebno su interesantni crteži ''studije akta'' jer oni spadaju u sam vrh crtačke tehnike i predstavljaju završno umetničko delo.
 
Kao i većina drugih likovnih dela, crtež se tematski može podeliti na crteže koji su odraz stvarnosti, jer su nastali kada umetnik posmatra neki objekt, prirodu ili oblik i pojavu i na imaginarne crteže - crteži koji nastaju u mašti stvaraoca.
 
 
 
 
POREMEĆAJI CRTANJA:
 
1)Ukoliko oseba crta sa hladnim bojama,to znaci da je verovatno uzrujana zbog nekog događaja ili sl.
2)Ukoliko osoba crta sa toplim bojama to ne mora da znaci nista,osim ako ne koristi samo crvenu i belu onda znaci da je u bliskoj proslosti zadobila veoma tesku povredu glave ili lica.
3)Ukoliko osoba crta odredjene delove tela,to znaci da ima probleme sa porodicom i prijateljima,npr. usta-raskid sa deckom/devojkom,oko-nasilje u porodici ili nedostatak porodicne paznje,uho i nos-svadja sa clanom porodice ili prijateljem,udovi(noge i ruke)-gubitak voljene osobe.
 
== Crtačke tehnike ==