Pederastija u antičkoj Grčkoj – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 59:
Pederastička antička umetnost obično prikazuje muškarca koji stoji i jednom rukom drži mladićevu bradu (kako bi ga ovaj gledao u oči), a drugom njegove genitalije. Mladići su prikazani u različitim varijacijama prihvatanja ili odbijanja igre. Ređe je prikazivan [[interkruralni seks]], gde se penis muškarca nalazi među butinama mladića. Veoma retko su prikazane scene [[analni seks|analnog seksa]]. Neki izvori govore o tome da je analni odnos bio sramotan. Drugi izvori, kao što su grafiti sa [[Santorini|Tere]], govore o tome da je analni seks bio učestaliji.
 
Svaki odnos je morao biti praćen izostajanjem uzbuđenja kod mladića. [[Kenneth Dover]] govori o tome da eromenos nije smeo da oseća seksualnu strast prema erastu, jer bi se to smatralo nemuževnim<ref>K. J. Dover, ''[[Greek Homosexuality]]''</ref>. Novije studije, međutim, pokazuju da u praksi (uprkos teoriji) jeste bilo uzajamne strasti. Kako [[Thomas Hubbard]] ističe u odgovoru na [[David Halperin|Halperinove]] tvrdnje da dečaci nisu bili seksualno uzbuđeni, slike na vazama pokazuju da dečaci odgovaraju na seksualne nadražaje: „''Diranje dečakovog organa (uporedi: Aristofan, Ptice 142) bila je najčešće prikazivana scena na vazama. Šta bi bila svrha ovog akta ako ljubavnici nisu uživali u osećanju i posmatranju dečakovog organa kako se budi i odgovara na njihovu zajednicuzajedničku stimulaciju?''“<ref>David M. Halperin, [http://ccat.sas.upenn.edu/bmcr/2003/2003-09-22.html How to Do the History of Homosexuality].</ref>
 
Osećanje uzajamne strasti bila je tema diskusija i u antičko vreme. Dok se pasivna uloga smatrala problematičnom, osećanje privlačnosti prema muškarcu smatrano je znakom muževnosti i verovalo se da će oni dečaci, koji najviše traže društvo i strast muškaraca, biti uspešni u životu.