Kovčeg Saveza – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Bot: Brisanje šablona: Link FA.
→‎Opis: Nije bio ispravan proračun. Jer ako je. kubit 52 cm, onda 2,5 kubita iznosi 130 s ne 114 cm. Što se tiče širine i visine bila je slična greška u proračunu.
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 4:
 
== Opis ==
Biblija opisuje da je kovčeg napravljen od bagrema ili od neke druge vrste drveta. Bio je širok i visok ''kubit'' i pol (u egipatskoj kulturi jedan kubit je bio oko 52 cm) te dugačak dva i pol kubita (dakle dimenzija 114130 puta 6878 puta 6878 [[cm]]). Kovčeg je bio prekriven sa najčiščim [[zlato]]m. Poklopac je bio prekriven sa kolutom zlata. Na svakoj strani bila su po dva zlatna prstena u koje su položena dva drvena štapa kako bi se kovčeg mogao nositi. Iznad kovčega su bila dva kipa anđela koja su gledala jedan prema drugome.
 
Prema Bibliji dvije kamene ploče sa izjavom kao dokazom Božjeg saveza sa ljudima su bile pohranjene u kovčegu. Zlatna zdjela koja je sadržavala dijelove mane od Izraelaca te [[Aaron]]ov štap su također dodani u kovčeg, ali su kasnije ipak izvađeni kada je stavljen u [[Salomonov hram]]. Čak je i Aaronu i visokim svečenicima bilo zabranjeno ulaziti u prostorije kovčega prečesto – ulazilo se samo jednom u godini na poseban dan, kada su se održavale posebne ceremonije koje bi ga posvetile svetim uljem. Mojsije je kovčeg dao napraviti od '''Bezaleela''', sina '''Urija''' od [[Juda (pleme)|plemena Juda]], te od '''Aholiaba''', sina ''Ahisamaha'' od [[Dan (pleme)|plemena Dan]]. No prema drugim izvorima Mojsije je već unaprijed izgradio kovčeg prije nego se popeo na planinu [[Sinaj]]a kako bi dobio drugi set ploča.
 
== Povijest ==