Mira Banjac – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
mNema sažetka izmjene
Red 24:
[[2000]]. godine dobila je nagradu [[Dobričin prsten]], kao najveće glumačko priznanje u Srbiji.
 
Za vreme Drugog svetskog rata bila je godinu dana u [[Prva proleterska udarna brigada|Prvoj proleterskoj brigadi]].<ref name="ko"/> U pozorište je stupila krajem Drugog svetskog rata kao članica Kulturne ekipe Prve proleterske brigade. Uz angažmane u sremskomitrovičkam pozorištu tokom pedesetih godina najveće domete na sceni dostigla je u matičnom Srpskom Narodnom Pozorištu u Novom Sadu i kultnom beogradskom „Ateljeu 212“.
 
Godine 2002. objavljena je "Monografija Mire Banjac".
 
"Znam da me publika najčešće poistovećuje sa tim malim-velikim ženama, i na te likove sam veoma ponosna. Ali ni Ljubice, ni Marije, ni Ruže, ne bi bilo da nisam na početku, kao mlada glumica, prošla u pozorištu širok klasičan repertoar. Te male-velike uloge su poseban izazov, jer takve ljude publika sreće svakodnevno, tu iza ugla, upoređuje ih i lako proverava da li ih je glumac verno dočarao ili je omanuo."
 
"Nikad nisam bila fizički po meri, u šali volim da kažem da su moje mere bile sve što jedna glumica ne treba da ima - sitne oči, kratke noge, nizak rast. A sa druge strane i čestitost i iskrenost i želja da radim dok me ima"
 
" Ne žalim ni za čim. Naročito ne žalim ni za jednim danom provedenim u pozorištu. Rado se sećam svojih glumačkih početaka u Sremskoj Mitrovici i Banjaluci. Tu sam igrala 20 godina, dobila Sterijinu i druge nagrade. Odlazak u Atelje 212, za mene je bio poseban izazov, jer koliko je SNP negovao klasičan repertoar, toliko je Atelje bio provokativan i moderan, prepun glumačkih velikana."
 
"Čovek ima pravo da bira gde će da skonča. Vratila sam se u Novi Sad jer mi je trebao laganiji život i mirna luka. Nisam se razočarala kada sam se vratila, pošto sam našla sve ono što sam ostavila, čak i ljude s kojima sam se godinama družila. Mislim da mi pozorišni Novi Sad nikada nije oprostio pozorišni Beograd."
 
== Uloge ==