Gornje Snagovo – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 29:
Odmah početkom rata 1991. god. muslimansko stanovništvo je protjerano, opljačkano i pobijeno.
 
Na ovom prostoru su postojali logori u kojem su Bošnjaci, civili (djeca, žene, muškarci, stariji, bolesni itd) mučeni i ubijani. Ovdje su nakon rata locirane i masovne grobice koje svjedoče zločinu počinjenom nad Bošnjacima između 1991. i 1995. godine.
Danas na ovom prostoru živi tek mali broj povratnika.
 
Danas na ovom prostoru živi tek mali broj povratnika. Broj stanovništva je znatno umanjen, a nekadasnje stanovništvo koje je uspjelo preživjeti grozote i pokolj u ratu danas živi dijelom u Federaciji BiH, a dijelom u dijaspori širom svijeta.
Srpsko stanovništvo sa ovog područja nije protjerano, niti je na njega vršena bilo kakva agresija. Dio stanovništva je prema neformalnim izvorima dobrovoljno odselio nakon agresije na muslimansko stanovništvo.
 
Srpsko stanovništvo sa ovog područja nije protjerano, niti je na njega vršena bilo kakva agresija. Dio stanovništva je prema neformalnim izvorima dobrovoljno odselio nakon agresije na muslimansko stanovništvo, te nakon što su time uslovi za normalan život na ovim prostorima nestali.
 
{| border=1 cellpadding=4 cellspacing=0 class="toccolours" style="align: left; margin: 0.5em 0 0 0; border-style: solid; border: 1px solid #999; border-right-width: 2px; border-bottom-width: 2px; border-collapse: collapse; font-size: 100%;"