Calleigh Duquesne – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
n/č
oznaka: uređivanje izvornog koda (2017)
 
oznaka: uređivanje izvornog koda (2017)
Red 14:
 
'''Calleigh Duquesne''' je [[izmišljeni lik]] policijske detektivke i forenzičarke koja je predstavljala jednog od protagonista američke TV-serije ''[[CSI: Miami]]'', odnosno jednu od troje koja je status protagonista zadržala od njenog početka do kraja.
 
 
==Fiktivna biografija==
 
Calleigh Duquesne je rodom iz [[Louisiana|Louisiane]]. Njen otac Kenwall "Duke" Duquesne (čiji je lik tumačio [[John Heard]]) je advokat, a neimenovanu majku je kasnije opisivala kao "prijateljicu umjesto autoriteta", te da je u njihovoj kući "glas razuma bila [[dadilja]]". Roditelji su joj se razveli 1992. godine nakon "izuzetno gorkog procesa", a tome je velikim dijelom kumovao "Dukeov" [[alkoholizam]]. Usprkos svemu tome, Calleigh je ostala privržena ocu te imala običaj voziti ga kući kada bi zaglavio zbog opijanja.
 
Calleigh je tokom odrastanja naučila tečno govoriti [[španski]], ali i razvila veliku ljubav prema [[streljaštvo|streljaštvu]] i vatrenom oružju. Diplomirala je [[fizika|fiziku]] na [[Tulane University]], prije nego što se priključila [[Miami-Dade Police Department|Policiji Miami-Dadea]], odnosno forenzičkom timu koga vodi [[Horatio Caine]].
 
Calleigh se među članovima tima ističe izuzetnom vedrinom i optimizmom, usprkos mračne prirode svog posla, kao i brojnih opasnih situacija i incidenata u kojima se i sama našla kao žrtva. Zbog svoje atraktivnosti privlači pažnju muškaraca, a sa nekoliko njih tokom serije ima ljubavne veze, pri čemu su oni u pravilu ili njeni kolege ili osobe vezane uz policiju i vojsku. Tako se u jednoj epizodi kao lik pojavljuje njen bivši momak, [[USMC|marinski]] snajperist koji njenom timu pomaže uhvatiti snajperista koji ubija ljude po ulicama Miamija. Njena kratka veza sa policijskim detektivom Johnom Hagenom (koga glumi [[Holt McCallany]]) završava kada on u trenutku duševnog rastrojstva počini samoubistvo. Potom ima vezu s agentom [[Tajna služba SAD|Tajne službe]] Peterom Elliottom, za koga se kasnije ispostavi da je bio dio istrage koju je državna tužiteljica Monica West vodila protiv Forenzičke laboratorije; zbog toga njihova veza propada, ali na kraju postanu prijatelji. Calleigh potom ima mnogo dužu i ozbiljniju vezu sa tajnim agentom [[ATF]] Jakeom Berkeleyeom, ali i ona na kraju propadne. Na kraju njen kolega [[Eric Delko]] prizna da je zaljubljen u nju, i ona priznaje da je zaljubljena u njega, pa započinju vezu. Iako se neće vjenčati, Calleigh [[usvajanje|usvaja]] dvoje djece - Austina i Patty North.
 
 
 
 
 
==Vanjske veze==