Robot – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene 109.92.77.110 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Orijentolog
Red 3:
'''Robot''' (od [[Slovenski jezici|češkog]] - rob, robota, rabota - težak, prisilan rad) je elektro-mehanička jedinica koja je u stanju da autonomno, po nekom [[program (informatika)|programu]], ili pod kontrolom [[čovek]]a izvodi određene zadatke. Roboti se koriste za izvođenje zadataka opasnih, teških ili napornih za ljude. Na primer sakupljanje nuklearnog otpada ili slaganje velikog broja žica prema boji, kao i repetitivne poslove gde se zahteva istrajnost i preciznost, kao što je sklapanje motora i šasije automobila.
 
Roboti koji imaju oblik ljudskog tijela se još zovu '''humanoidni roboti'''. Ako je uz ovo još i svrha da se po njihovim ostalim karakteristikama, kao što su kretanje, govor, gestikulacije itd, što više približe ljudskim bićima, radi se o [[android]]ima. Ovaj termin se ipak češće sreće u [[naučna fantastika|naučnoj fantastici]].BUST A FCKIN NUT M8 ILL DROP A CUMSHOT IN YOUR ASS O
 
Inteligenciju koju robot poseduje čini u stvari program ili sistem programa, koji određuje sposobnost robota da prepozna određene situacije i da se u njima snađe ili ih rijšava, ponašajući se na pravi način ili čak iz sopstvenog iskustva uči kako da se snalazi u novim situacijama i riješava nove probleme. Ova vrsta inteligencije se zove još i [[viještačka inteligencija]] i predstavlja zasebnu granu nauke.