Evropski parlament – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 92:
=== Izabrani parlament ===
1979. članovi Evropskog parlamenta po prvi su puta izabrani na direktnim izborima. To je ovaj parlament posebno izdvojilo među do tada sličnim institucijama kao što su Parlamentarna skupština Saveta Evrope i Panafrički parlament čiji su članovi imenovani umesto da ih se bira na direktnim izborima. Simone Veil izabrana je 11. jula 1979. godine za predsednicu parlamenta.
 
Kao parlament izabranih predstavnika Evropski je parlament u osamdesetima počeo da sastavlja predloge zakonskih rešenja koja su se odnosila na funkcionisaje Evropske zajednice. Inspirisan prethodnim naporima na stvaranju „političke zajednice“, parlament je 1984. sastavio „nacrt ugovora o osnivanju Evropske unije“. Iako nacrt kao takav nije prihvaćen, mnoge su njegove ideje naknadno uključene u buduće ugovore. U osamdesetima je parlament počeo da organizuje i glasovanja o predsednicima Evropske komisije, u vreme kada još nije imao nikakva formalna prava da postavi veto na izbor kandidata.
 
Nakon što je parlament postao izabrano telo, broj je njegovih poslanika rastao sa ulaskom u članstvo EU novih zemalja, a 1994. broj je poslanika uvećan i zbog [[Ponovno ujedinjenje Njemačke|ujedinjenja Nemačke]]. Ugovor iz Nice ograničio je maksimali broj poslanika na 732.
 
== Sastav ==