Razlike između izmjena na stranici "Evropski parlament"

=== Savetodavna skupština ===
Evropski parlament nije bio spomenut u originalnoj [[Schumanova deklaracija|Schumanovoj deklaraciji]]. Smatralo se, ili je bar postojala nada kako će Parlamentarna skupština [[Savet Evrope|Saveta Evrope]] preuzeti takav zadatak nakon što se prevaziđu početna neslaganja sa [[Ujedinjeno Kraljevstvo|Ujedinjenim Kraljevstvom]]. Odvojeni Evropski parlament u okviru Evropske ekonomske zajednice osnovan je u periodu pregovora o temeljnom ugovoru zajednice kako bi provodio monitoring nad izvršnim vlastima i celom procesu dao demokratski legitimitet. [[Pariški ugovor (1951)|Pariški ugovor iz 1951.]] pokazao je želju nacionalnih lidera za stvaranje tela koje bi bilo više od savetodavne skupštine korištenjem formulacije o "narodnim poslanicima" i ostavljanjem mogućnosti za direktne izbore otvorenom. Prvi veliki zadatak skupštine bio je da sastavi predlog za Evropsku političku zajednicu, koja je u konačnici propala nakon što je [[Francuski parlament]] nije ratifikovao. U istom je periodu propao i tadašnji plan za osnivanje Evropske obrambene zajednice nakon što je ponovo naoružana [[Zapadna Nemačka]] ušla u članstvo [[NATO]] pakta.
 
[[Datoteka:Bundesarchiv B 145 Bild-F023908-0002, Straßburg, Tagung des Europarates.jpg|mini|lijevo|Zasedanje parlamenta u januaru 1967. godine na kojemu govori [[Willy Brandt]]]]
 
Unatoč neuspehu inicijativa za političku i obrambenu uniju u tome trenutku, inicijative za osnivanje [[Evropska ekonomska zajednica|Evropske ekonomske zajednice]] i evropske zajednice za atomsku energiju bile su uspešne 1958. godine kada su potpisani [[Rimski ugovori]]. Zajednička skuptina bila je telo sve tri organizacije, iako su one imale drugačije izvršne organe. Iz toga je razloga skupština promenila svoje ime u Evropska parlamentarna skupština. Prvo je zasedanje organizovano 19. marta 1958. godine, za predsedavajućega je izabran Schuman, a 13. maja raspored sedenja poslanika je reorganizovan tako da sede u skladu sa ideologijama koje zastupaju umesto u nacionalnim blokovima unutar same zgrade skupštine. Ova je odluka viđena kao rođenje savremenog Evropskog parlamenta koji je svoju pedesetogodišnjicu slavio 2008. umesto 2002. godine.