Savez komunista Jugoslavije – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 281:
Kongres je istakao da je razvijanje društvenog samoupravljanja jedan od glavnih zadataka komunista. Sedmi kongres je usvojio novi Program Saveza komunista, koji je označio ciljeve za koje se bore komunisti Jugoslavije u spoljnoj i unutrašnjoj politici.<ref>''Istorija SKJ'', 404-410. str.</ref>
 
Decembra [[1964]]. godine u [[Beograd]]u je održan VIII'''[[Osmi kongres Saveza komunista JugoslavijeSKJ]]''', koji je dao svestranu analizu rezultata i uspeha, stabilnosti i teškoća u razvitku jugoslovenske zemlje. Na njemu su postavljene idejne osnove i stvoreni preduslovi za privrednu i društvenu reformu.
 
[[Jul]]a [[1966]]. godine održan je [[Brionski plenum CK SKJ]] koji je isključio [[Aleksandar Ranković|Aleksandra Rankovića]] i [[Svetislav Stefanović Ćeća|Svetislava Stefanovića]] zbog zloupotreba Službe državne bezbednosti.
U Beogradu je marta 1969. godine održan IX'''[[Deveti kongres SKJ]]''', na kojem je glavni referat podneo [[Tito]]. Na ovom kongresu dominirala su pitanja u vezi sa sprovođenjem privredne i društvene reforme u Jugoslaviji. U spoljnoj politici SKJ, će se ubuduće boriti za učvršćivanje nezavisnosti, poštovanja suvereniteta i za ravnopravne odnose među narodima i državama.
 
SKJ se nalazi u ozbiljnoj krizi [[1970]], [[1971]]. i [[1972]] godine. Pojava [[MASPOK]]-a u [[Socijalistička Republika Hrvatska|Hrvatskoj]] i rađanje liberalističkih ideja u [[Socijalistička Republika Srbija|Srbiji]] su počeli da iz temelja ljuljaju čitav SKJ. Nakon prvih pojava nacionalističkih shvatanja u Hrvatskoj, došlo je do reakcije u CK SKJ radi suzbijanja ovakvih pojava.