Savez komunista Jugoslavije – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 274:
Posle privremene stabilizacije partije, dolazi nova bura. Zbog svojih članaka u listu ''Nova misao'', [[Milovan Đilas]] je skrenuo pažnju na sebe. Ovakvi članci su imali previše liberalistički karakter i kritiku komunizma.
 
Na III Plenum Saveza komunista Jugoslavije u [[Beograd]]u [[januar]]a [[1954]]. Plenum je doneo odluku da je Milovan Đilas vodio liniju suprotnu političkoj liniji čitavog Saveza, da je uneo zabunu u javnosti i naneo ozbiljnu štetu komunistima i čitavoj zemlji, da se lično izolovao iz čitavog saveza i svojim radovima utirao put ka razbijanju idejnog i organizacionog jedinstva Saveza komunista Jugoslavije, pa je zato Milova Đilas isključen iz [[Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije|CK SKJ]], udaljen sa svih funkcija i kažnjen poslednjom opomenom. Kasnije je na sastanku osnovne organizacije u beogradskom rejonu u kome živi isključen i iz Partije.
 
Nakon stabilizacije odnosa sa Sovjetskim Savezom i završetka dugotrajne borbe sa Informbiroom, Savez komunista Jugoslavije nastavlja sa učvršćivanjem svoje linije.