Savez komunista Jugoslavije – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 270:
[[Datoteka:NoviBeograd-CK.jpg|mini|Nova zgrada CK, danas [[poslovni centar Ušće]] na Novom Beogradu.]]
[[Datoteka:Komunistički natpis u Pasaduru.JPG|mini|Logo SKJ]]
U jeku borbe sa Informbiroom, u [[Zagreb]]u je od [[2. novembar|2.]] do [[7. novembar|7. novembra]] [[1952]]. bio održan '''VI Kongres KPJ''', na kome je data ocena iskustva borbe protiv Staljina, a takođe je izrečena i kritika staljinizma kao društvenog sistema. Na Kongresu je KPJ utvrdila osnovni pravac društvenog razvoja na osnovama [[Radničko samoupravljanje|samoupravljanja]]. U isto vreme započeto je menjanje revolucionarne organizacije u skladu sa novim društvenim uslovima i potrebi pri prelasku na samoupravljanje. Kongres je usvojio izveštaj Tita i konstantovao da uvođenje raničkog samoupravljanja u preduzećima ima odlučujući značaj za dalji razvoj i učvršćivanje socijalističke demokratije u zemlji. Kongres je predložio da [[Narodni front]] preraste u jedinstvenu i aktivnu masovnu političku organizaciju- [[Socijalistički savez radnog naroda Jugoslavije|Socijalistički savez radnog naroda Jugoslavije]] (SSRNJ). Kongres je rešio da Komunistička partija Jugoslavije promeni naziv u „[['''''Savez komunista Jugoslavije]]''''', po Savezu između komunističkih Partija koju je nekad predlagao [[Lenjin]].
 
Posle privremene stabilizacije partije, dolazi nova bura. Zbog svojih članaka u listu „Nova''Nova misao“misao'', [[Milovan Đilas]] je skrenuo pažnju na sebe. Ovakvi članci su imali previše liberalistički karakter i kritiku komunizma.
 
Na III Plenum Saveza komunista Jugoslavije u [[Beograd]]u [[januar]]a [[1954]]. Plenum je doneo odluku da je Milovan Đilas vodio liniju suprotnu političkoj liniji čitavog Saveza, da je uneo zabunu u javnosti i naneo ozbiljnu štetu komunistima i čitavoj zemlji, da se lično izolovao iz čitavog saveza i svojim radovima utirao put ka razbijanju idejnog i organizacionog jedinstva Saveza komunista Jugoslavije, pa je zato Milova Đilas isključen iz [[CK SKJ]], udaljen sa svih funkcija i kažnjen poslednjom opomenom. Kasnije je na sastanku osnovne organizacije u beogradskom rejonu u kome živi isključen i iz Partije.