Razlike između izmjena na stranici "Centralni komitet"

m
nema sažetka uređivanja
m (robot kozmetičke promjene)
mNo edit summary
'''Centralni komitet''' ('''CK''', izgovara se CeKa) je najviše rukovodeće tijelo u [[Komunizam|komunističkim]] partijama koje su postojale u [[20. vijek|20.vijeku]] kao i onima koje i danas postoje. Komitet se obično sastojao od delegata koji su bili birani na partijskim kongresima. U [[Država|državama]] u kojima su komunističke partije bile vladajuće, '''centralniCentralni komitet''' je donosio odluke u ime Partije između dva kongresa i predstavljao je vrhovni autoritet čije su odluke bile obvezujuće za članstvo Partije.
 
Također, '''Centralni komiteti''' su predstavljali Partiju prema drugim [[organizacija]]ma, vodili partijske ustanove i sazivali plenarne sjednice.
 
Osim izvršnoga tijela, '''Centralni komitet''' birao je Kontrolnu komisiju ili Statutarnu komisiju koja je brinula za pitanja čistoće Partije te s tim u vezi probleme kršenja Statuta i Programa, partijske discipline i žalbe. Rad i unutrašnja organizacija bili su uređeni Poslovnikom o radu kojim se utvrđivao partijski aparat sastavljen od stalnih i povremenih radnih tijela – odjeljenja, uprava i komisija.
 
Analogna tijela postoje i u nekim drugim ne-komunističkim ili ne-političkim organizacijama, ali obično pod drugim nazivima (Središnji odbor, Centralni odbor i sl.).