Savez komunista Jugoslavije – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Red 44:
U vreme stvaranja [[Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca|Kraljevine SHS]], u decembru [[1918]]. godine, rukovodstva socijaldemokratskih partija Srbije i Bosne i Hercegovine dala su inicijativu za ujedinjenje radničkih organizacija u novoj državi. Kongres ujedinjenja socijaldemokratskih partija i organizacija, održan u Beogradu od [[20. april|20]]. do [[23. april]]a [[1919]]. godine.
 
Na Kongresu je bio prisutno 432 delegata koja su zastupali '''130.000''' organizovanih pripadnika klasnog radničkog pokreta iz svih krajeva zemlje. Kongres je doneo odluku o stvaranju '''[[Socijalistička radnička partija Jugoslavije (komunista)|Socijalističke radničke partije Jugoslavije (komunista)]]''' ('''SRPJ(k)''') - izjasnio se za revoluciju i diktaturu proletarijata i za pristupanje [[Komunistička internacionala|Komunističkoj internacionali]]. Usvojen je Statut partije, sličan statutima ranijih socijaldemokratskih partija. Izabrano je rukovodstvo partije, a za predsednika, odnosno sekretara izrabrani su [[Filip Filipović (revolucionar)|Filip Filipović]] i [[Živko Topalović]].<ref>''Istorija SKJ'', 62-64. str.</ref>
 
U novoosnovanu Partiju ušli su na tom Kongresu u celini ''[[Srpska socijaldemokratska stranka]]'', ''Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine'', ''Socijaldemokratska partija Dalmacije'' i deo članstva ''Socijaldemokratske stranke Hrvatske i Slovenije''.