Avari – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 21:
}}
 
'''Avari''', '''Euroazijski Avari''' ili '''Obri''' (ovako su ih nazivali [[Slaveni]]) je naziv za drevni narod, za koga se pretpostavlja da je proto-[[turkijski narodi|turskog]] porijekla.

Ovo klasično pleme iz doba seobe naroda bilo je tih godina u velikoj zavadi s imperijom Gok-Turaka (Turkmeni) u centralnoj Aziji i praktično su se sklonili sjeverno od Kavkaza.

Postoji i mišljenje da su oni samo skupina ratnika, etnički nehomogena, koja se sklonila u neku od ravnica Zakavkazja, između Kaspijskog jezera (mora) i Crnog mora i ime Avari su dobili kao pripadnici Avarske države.
 
=== Pohod u Evropu ===
Neki izvori govore da su Avari imali oko 20.000 naoružanih ratnika na konjima, tog vremenena zaista supersila. Iz ove činjenice proizilaze proizvoljne procjene da bi tadašnje avarsko pleme moglo imati oko 100.000 ljudstva. <ref name="Walter Pohl">{{Cite web |url= https://books.google.de/books?id=qzlEdQRYB4IC&pg=PA472&hl=de&source=gbs_selected_pages&cad=3#v=onepage&q&f=false |title=Walter Pohl, Die Avaren, Ein Steppenvolk in Mitteleuropa 567-822. N.Chr. |work= |accessdate= 9. 2. 2016}}</ref>