Praslavenski jezik – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 1:
{{sređivanje}}
Sve granevarijante ''Slavenskih jezika'' su razvijene od dijalekta od prastarog Slavenskog jezika roditelja, koji se sa svoje strane razvio od jedne verzije koja je prethodila i ''Starobaltičkom''. Oba ova jezika dijele sa istočnim ''Indo-Evropskim jezicima'' (zvanim ''satemski'') istu promjenu u palatelizaciji K i G u S i Z (omekšavanje). Karakteristike tih obiju solucija su:
1. Promjena starih glasova R, N, i M koji su bili samoglasnici u Ir, Ur i slično
2. Iste vrste naglaska kod imenica i glagola
Red 14:
 
'''Širenje praslavenskog jezika''' počelo je krajem VI stoljeća kada su se [[Slaveni]] našli u [[Avarski kaganat|avarskoj državi]] koja je do kraja VIII stoljeća obuhvatala veliki dio istočne Evrope. U savremenoj [[Evropa|Evropi]] oko tri stotine miliona ljudi govori slavenskim jezicima.
 
== Teritorija ==
Tokom čitave grčke i rimske antike Slaveni se, kao narod, uopšte ne pojavljuju u istorijskim izvorima. U latinskim se izvorima slavensko ime po prvi put pojavljuje kod [[Jordanes]]a, romaniziranog gotskoga pisca koji djeluje u 6. st. I koji je autor ''Povijesti Gota''. On navodi da se radi o brojnom narodu koji živi u „okviru“ četiri tačke: a) grad Noviodunum (na početku delte Dunava u rumunskoj Dobrudži); b) takozvani Lacus Mursianus; c) Dnjestar d) pa na sjeveru na istočnoj obali Visle.