Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 11:
[[16. april]]a [[1945]], na Trećem zasjedanju ASNOM je preraslo u Narodnu skupštinu Makedonije.
 
== Formiranje ASNOM-a i Prvo zasedanjezasjedanje ==
'''Inicijativni odbor za osnovanje ASNOM-a''' formiran je novembra [[1943]]. godine u selu Crvena voda. U njegovom sastavu nalazili su se: [[Metodije Andonov Čento]] (predsednik), [[Strahil Gigov]] (sekretar), [[Cvetko Uzunovski]], [[Venko Markovski]] i [[Mihajlo Apostolski]].
 
'''Inicijativni odbor za osnivanje ASNOM-a''' formiran je novembra [[1943]]. godine u selu [[Crvena voda]].
Marta [[1944]]. godine IO je uputio pismo svim Narodooslobodičkim odborima u [[Republika Makedonija|Makedoniji]] da izaberu delegate za Prvo zasedanje ASNOM-a. Prvi sastanak Inicijativnog odbora održan je [[30. april]]a [[1944]]. godine u selu Stajovce, i na njemu je u rad odbora uključeno još 17 članova.
 
U njegovom sastavu nalazili su se:
'''Prvo zasedanje ASNOM-a''' održano je [[2. avgust]]a [[1944]]. godine u [[Manastir Sveti Prohor Pčinjski|manastiru sv. Prohor Pčinjski]]. Iako je izabrano 116. delegata, zasedanju je prisustvovalo samo 60-ak. Na zasedanju su donesene odlike, kojima je:
* [[Metodije Andonov Čento]] (predsjednik),
* [[Strahil Gigov]] (sekretar),
* [[Cvetko Uzunovski]],
* [[Venko Markovski]] i
* [[Mihajlo Apostolski]].
 
Marta [[1944]]. godine IO je uputio pismo svim Narodo-oslobodilačkim odborima u [[Republika Makedonija|Makedoniji]] da izaberu delegate za Prvo zasjedanje ASNOM-a.
 
Marta [[1944]]. godine IO je uputio pismo svim Narodooslobodičkim odborima u [[Republika Makedonija|Makedoniji]] da izaberu delegate za Prvo zasedanje ASNOM-a. Prvi sastanak Inicijativnog odbora održan je [[30. april]]a [[1944]]. godine u selu [[Stajovce]], i na njemu je u rad odbora uključeno još 17 članova.
 
'''Prvo zasedanjezasjedanje ASNOM-a''' održano je [[2. avgust]]a [[1944]]. godine u [[Manastir Sveti Prohor Pčinjski|manastiru sv. Prohor Pčinjski]]. Iako je izabrano 116. delegata, zasedanjuzasjedanju je prisustvovalo samo 60-ak. Na zasedanju su donesene odlike, kojima je:
 
Na zasjedanju su donesene odlike, kojima je:
* ASNOM proglašen za vrhovno zakonodavno i izvršno predstavničko telo i najviši organ državne vlasti u demokratskoj Makedoniji;
* [[Makedonski jezik]] uveden kao službeni jezik u makedonskoj državi;
* [[Ilindan]] proglašen za narodni i državni praznik u makedonskoj državi;
* prihvaćene odluke [[Drugo zasedanje AVNOJ-a|Drugog zasedanjazasjedanja AVNOJ-a]] i
* odobren rad [[Glavni štab NOV i PO Makedonije|Glavnog štaba NOV i PO Makedonije]]
 
Na kraju zasedanja izabran je Prezidijum (PredsedništvoPredsjedništvo) ASNOM-a. PredsedništvoPredsjedništvo se sastojalo od predsednikapredsjednika, dva potpredsednikapotpredsjednika, dva sekretara i 17 članova.
 
=== Članovi Predsedništva ASNOM-a ===
[[Metodije Andonov Čento]], predsednik; [[Panko Brašnarov]] i [[Emanuel Čučkov]], potpredsednici; [[Ljupčo Arsov]] i [[Vladimir Poležinovski]], sekretari; [[Venko Markovski]], [[Cvetko Uzunovski]], [[Blagoja Fotev]], [[Mihajlo Apostolski]], [[Strahil Gigov]], [[Petre Piruze]], [[Kiril Petrušev]], [[Jovan Gorgov]], [[Epominonda pop Andonov]], [[Kamber Hasan]], [[Aco Petrovski]], [[Mladen Georgiev]] i [[Ljiljana Čalovska]].