Evropski parlament – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 68:
}}
 
'''EuropskiEvropski parlament''' je tijelo [[Evropska unija|EuropskeEvropske unije]], čije članove izabiru izravno biraju građani EU svakih pet godina, koliko zastupnicima traje mandat zastupnicima. Zajedno ssa [[Vijeće Evropske unije|Vijećem ministara]] i [[Evropska komisija|Evropskom komisijom]] čini zakonodavnu vlast EuropskeEvropske unije. U parlamentu zasijeda ukupno 751 poslanik i drugi je najveći demokratski izabrani parlament na svijetu nakon Parlamenta Indije te ima i najveću trans-nacionalnu izbornu bazu sa 375 milijuna osoba sa pravom glasa na izborima 2009. godine.
 
Parlament se bira direktno po načelu univerzalnog prava glasa na mandat od pet godina počevši od 1979. godine. Izlaznost evropskih građana na izbore doživjela je pad na svakim izborima od osnivanja, a od 1999. godine je pala ispod 50%, da bi na izborima 2014. godine bila 42.54% građana sa pravom glasa na razini cijele unije.
 
Iako Evropki parlament posjeduje zakonodavna ovlašćenja koje Vijeće ministara i Evropska komisija ne posjeduju, on formalno ne posjeduje pravo na zakonodavnu inicijativu (predlaganje zakona), što je suprotno većini nacionalnih parlamenata zemalja EU koji ne samo da glasaju o prijedlozima zakona već ih mogu i predložiti. Parlament je „prva institucija“ EU (prva spomenuta u ugovorima, i nosilac ceremonijalnog prvenstva nad svim drugim institucijama unije), i dijeli jednake zakonodavne i budžetske ovlasti kao i Savjet ministara osim u nekoliko specifičnih područja u kojima su na snazi specijalne zakonodavne procedure. Parlament ima jednaku kontrolu nad proračunom EU. [[Evropska komisija]], kao izvršno tijelo EU, odgovara za svoj rad parlamentu. Parlament bira predsjednika Komisije i potvrđuje ili odbacuje imenovanje Komisije kao cjeline. Parlament ima ovlasti da naknadno pokrene postupak kojim može primorati Komisiju da odstupi.
 
Evropski parlament djeluje u ukupno tri grada i tri zemlje članice EU. Ti gradovi su [[Regija glavnoga grada Bruxellesa|Bruxelles]] ([[Belgija]]), [[Luxembourg]] ([[Luksemburg]]) i [[Strasbourg]] ([[Francuska]]). Administrativni uredi su smješteni u Luxembourg, plenarne sjednice se odvijaju u Strasbourgu i Bruxellesu dok se komiteti poslanika za posebna pitanja sastaju u Bruxellesu.
 
== Sastav ==