Prespansko jezero – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 44:
 
== Hidrografske odlike ==
Jezero dobija vodu podzemnim izvorima i od nekoliko riječica koje se ulijevaju u jezero.

Sa Makedonske strane su to;: Golema reka, Brajčinska reka, Kranska reka, Istočka reka, Bolnska reka i Pretorska reka.

Sa Grčke strane je to Stara reka.
 
Veliko Prespansko jezero udaljeno je samo 10 kilometara od [[Ohridsko jezero|Ohridskog jezera]] ali leži na 150 metara višoj razini. Prespansko jezero povezano je s Ohridskim jezerom brojnih podzemnim kanalima u kraškom materijalu planine [[Galičica]]. (poznati ponori su Zavir, iz kojeg otječe voda u Ohridsko jezero i Vragodupka) Tako vode Prespanskog jezera izviru pored manastira Sv. Naum na Ohridskom jezeru (ali i na drugim mjestima).
Veliko Prespansko jezero udaljeno je samo 10 kilometara od [[Ohridsko jezero|Ohridskog jezera]] ali leži na 150 metara višoj razini.
 
Veliko Prespansko jezero udaljeno je samo 10 kilometara od [[Ohridsko jezero|Ohridskog jezera]] ali leži na 150 metara višoj razini. Prespansko jezero povezano je s Ohridskim jezerom brojnihbrojnim podzemnim kanalima u kraškom materijalu planine [[Galičica]]. (poznati ponori su Zavir, iz kojeg otječe voda u Ohridsko jezero i Vragodupka). Tako vode Prespanskog jezera izviru pored manastira Sv. Naum na Ohridskom jezeru (ali i na drugim mjestima).
 
== Galerija ==