1974 – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
→‎1974. u temama: obrisane zastave novih država
Red 188:
* 20. 8. - Španska vlada objavila da će naredne godine održati referendum o samoopredeljenju [[Zapadna Sahara|Zapadne Sahare]], radi čega kasnije tokom godine sprovodi popis - ali Maroko i Mauritanija se protive mogućoj nezavisnosti teritorije i referendum je otkazan.
* 22. 8. - [[Westinghouse Electric (1886)|Westinghouse]] potpisao ugovor za gradnju [[Nuklearna elektrana Krško|nuklearne elektrane u Krškom]]; projekat vredan 518 miliona dolara, najveći ikada finansiran američkim i evropskim novcem, tj. kreditima<ref name="Osa74"/>.
* [[24. 8.]] - Navijač Blackpoola Kevin Olsson ubijen na utakmici engleske druge divizije sa Boltonom - Blackpool uvodi ograde na tribinama, što ubrzo čine i ostali klubovi. U ovoj sezoni Manchester United je izuzetno takođe u drugoj diviziji, njihova ''Red Army'' izaziva haos širom zemlje.
* [[27. 8.]] - Nestanak struje u skoro pola Italije i to prvog dana poskupljenja od 30% (zemlja je u najvećim ekonomskim teškoćama od rata).
* [[30. 8.]] - [[Željeznička nesreća u Zagrebu (1974.)|Željeznička katastrofa]] u [[Zagreb]]u, ekspresni vlak Beograd-Dortmund iskočio iz tračnica, poginulo 153 ljudi.