Walther von Reichenau – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
oznaka: uređivanje izvornog koda (2017)
Nema sažetka izmjene
Red 1:
 
{{Vojno lice
| ime = Valter fon Rajhenau
Linija 26 ⟶ 25:
 
=== Mladost i Prvi svetski rat ===
 
Rajhenau je rođen u Nemačkoj, kao sin [[Prusko kraljevstvo|pruskog]] artiljerijskog generala. Nemačkoj vojsci se priključio kada je imao 18 godina, i dodeljena mu je oficirska služba u Prvoj gardijskoj artiljerijskoj regimenti. U maju 1914. upisao se na Vojnu akademiju u [[Berlin]]u, gde se obučavao za štabnog oficira.
 
Linija 32 ⟶ 30:
 
=== Međuratni period ===
 
Nakon rata, služio je kao štabni oficir u regrutskoj armiji do 1922. godine. nakon toga je postao zapovednik 8. mitraljeske čete. Unapređen je u čin majora 1923. Na mesto komandanta 5. signalnog bataljona u [[Štutgart]]u je postavljen 1927. i tu se zadržao dve godine. Na mestu načlenika štaba Signalnog inspektorata je bio između 1929. i 1931. godine. U februaru 1931. postavljen je na mesto načelnika štaba Prve rezervne armije u Istočnoj Prusiji, gde je služio pod komandom [[Verner fon Blomberg|Vernera fon Blomberga]].
 
Linija 50 ⟶ 47:
 
=== Drugi svetski rat ===
 
Rajhenau je u septemru 1939. komandovao 10. armijom tokom [[Invazija na Poljsku (1939)|invazije na Poljsku]]. Tokom 1940. godine je komandovao 6. armijom za vreme ofanzive na zapadu i napada na Belgiju i [[Bitka za Francusku|Francusku]], a pod komandom fon Boka. Hitler ga je unapredio u feldmaršala 19. jula 1940. godine.
 
Linija 60 ⟶ 56:
 
=== Smrt ===
 
Rajhenau se uvek trudio da bude u dobroj formi, i zato je svakodnevno trčao. 12. januara 1942. trčao je više kilometara po temperaturi od minus 28 stepeni. Nakon povrtaka sa trčanja, žalio se da se ne oseća dobro, i tog dana je doživeo [[srčani udar]]. Pet dana je bio u nesvesti, zbog čega je odlučeno da avionom bude prebačen u Nemačku. Poginuo je 17. januara, kada je avion koji ga je prevozio u [[Lajpcig]] pao.<ref name="www.jewishvirtuallibrary.org - Valter fon Rajhenau">[http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/biography/Reichenau.html www.jewishvirtuallibrary.org - Valter fon Rajhenau]</ref>
 
Linija 73 ⟶ 68:
 
{{Lifetime|1884|1942|Reichenau, Walther von}}
[[Kategorija:Njemački vojnicikomandanti u PrvomDrugom svjetskom ratu]]
[[Kategorija:FeldmaršaliNjemački Wehrmachtanacisti]]
[[Kategorija:Nacisti]]
[[Kategorija:Žrtve avionskih nesreća]]