Jahve – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 11:
 
== Isusov stav prema Božjem imenu ==
Mnogi članovi crkava krćanskog svijeta bi na pitanje: "Kako glasi Božje ime?" zastali ne znajući pravi odgovor. Neki bi spremno rekli da je Božje ime Isus Krist. No, Isus se molio nekom drugom kada je rekao: "Ja sam objavio ime TVOJE ljudima koje si mi dao iz svijeta" (Ivan 17:6, prijevod ''Stvarnost''). Molio je oca na nebu, kao što dijete govori svojim roditeljima (Ivan 17:1).i Stari zavjet smatra Božjim otkrivenjem, a to je otkriće njegova imena koje se pojavljuje sve do završnih dijelova Starog zavjeta, da, nastavlja se i do posljednjih dijelova Novog zavjeta, a o čemu na primjer čitamo u Ivanu 17:6: ′Objavio sam im ime tvoje′." {{Citation needed}} Stoga bi bilo nerazumno smatrati da se Isus ustručavao koristiti Božje ime, osobito jer ga je citirao iz odgovarajućih dijelova Hebrejskih spisa.
 
Ipak, mnogi prijevodi ne sadrže Božje ime, a rijetko se koristi i u crkvama. Isus zacijelo ne bi slijedio takvu tradiciju. Zapravo, on je osudio farizeje kao licemjere jer su svoje tradicije stavili ispred Božje nadahnute Riječi (Matej 15:1-9). Zato je malo vjerojatno da bi se ustručavao izgovoriti Božje ime, osobito obzirom na činjenicu da njegovo vlastito ime, Isus, na hebrejskom znači: "Jehova je spasenje" (ime Isus na hebrejskom glasi JEHOŠUA ili JEŠUA). Jednom prilikom javno je u [[Sinagoga|sinagogi]] čitao dio iz Izaijinog svitka. Štivo koje je čitao u današnjim Biblijama nalazi se u Izaiji 61:1,2, gdje se ime Jehova pojavljuje više puta u izvornom tekstu kojeg je on nesumnjivo koristio. Isto tako, Isus je učio svoje sljedbenike moliti se: "Neka se sveti ime Tvoje" (Matej 6:9). Ove riječi su dio tzv.molitve "Očenaš", poznate svim kršćanima.
 
U knjizi "Der Name Gottes" na 76. str. stoji objašnjenje: "Mi moramo uvažiti izvanrednu činjenicu da se tradicionalni Stari zavjet smatra Božjim otkrivenjem, a to je otkriće njegova imena koje se pojavljuje sve do završnih dijelova Starog zavjeta, da, nastavlja se i do posljednjih dijelova Novog zavjeta, a o čemu na primjer čitamo u Ivanu 17:6: ′Objavio sam im ime tvoje′." {{Citation needed}} Stoga bi bilo nerazumno smatrati da se Isus ustručavao koristiti Božje ime, osobito jer ga je citirao iz odgovarajućih dijelova Hebrejskih spisa.
 
[[Kategorija:Judaizam]]