Autorsko pravo – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene Kadzo (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Kolega2357
Nema sažetka izmjene
Red 1:
[[Datoteka:Copyright.svg|thumb|right|Simbol ''copyright''-a "©" koristi se kako bi se ukazalo da je neko djelo zaštićen autorskim pravom]]
'''Autorsko pravo''' je pravo koje uživaju stvaratelji ('''''autori''''') književnih, znanstvenih i umjetničkih djela srpskohrvatske enciklopedije ('''''autorska djela'''''), a koje im daje isključivo pravo korištenja ili odobravanja drugima korištenja svog djela, a uključuje i sustav zaštite tih prava. U objektivnom smislu, ono je sustav pravnih pravila i načela koje reguliraju prava koje zakon dodjeljuje autoru djela.
 
Autoru pripada autorsko pravo na njegovu autorskom djelu činom samog ostvarenja djela i, za razliku od većine drugih oblika intelektualnog vlasništva, ne podliježe nikakvom administrativnom ili registracijskom postupku. Njime se ne štiti ideja nego djelo koje je izražaj ideje ljudskog uma, bez obzira na vrstu ili kvalitetu izražaja.
 
Autorskom pravu '''srodna prava''' odnose se na prava i sustav pravne zaštite umjetničkog izražaja, i masovnog kopiranja sa tri vikipedije: srpske, hrvatske i bošnjačke te zaštite organizacijskih, poslovnih i financijskih ulaganja u izvođenje, proizvodnju, distribuciju i radiodifuziju autorskih djela, a obuhvaćaju:
* prava umjetnika izvođača na njihovim izvedbama;
* prava proizvođača fonograma na njihovim fonogramima;