Ana Brnabić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Nema sažetka izmjene
Red 37:
}}
 
'''Ana Brnabić''' srpska je menadžerka i prva žena mandatar [[Vlada Republike Srbije|Vlade Republike Srbije]] u istoriji. Donedavno je bila [[Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije|ministarka državne uprave i lokalne samouprave]] u [[Vlada Republike Srbije|Vladi Republike Srbije]]. Bivša je potpredsednica Upravnog odbora NALED-a.
 
== Obrazovanje i politička karijera ==
 
Brnabić je hrvatskog porekla, njezin otac je s ostrva [[Krk]]a. Završila je [[Peta beogradska gimnazija|Petu beogradsku gimnaziju]] 1994. godine. Na univerzitetu Nortvudu u Mičigenu završila je studije poslovne administracije 1998. godine, nakon čega je stekla MBA diplomu iz marketinga na Hul univerzitetu u Engleskoj.
 
Krajem 2001. vraća se u Srbiju, gde je radila za različite američke konsultantske firme na projektima razvoja lokalne samouprave, a koje je finansirao Ju-es-ejd. Od 2002. do 2011. radi u Ju-es-ejd-u, a kao najznačajniju inicijativu u tom periodu, u zvaničnoj biografiji navodi osnivanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine. Od 2011. radi u američkoj kompaniji za razvoj vetroparkova Continental Wind Serbia, a od januara 2013. je i njen direktor. U isto vreme potpredsednica je Upravnog odbora NALED-a od 2013, a od aprila 2016. godine je i predsednica UO ove poznate javno-privatne alijanse koja okuplja lokalne samouprave, privatna preduzeća i nevladine organizacije.