Marketing – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
→‎Eksterni linkovi: Pobrisani nepostojeći linkovi
Nema sažetka izmjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 1:
'''Marketing''' (en: ''Marketing'') tradicionalno predstavlja zbir aktivnosti koje su upotrebljene u cilju usmeravanja tokova [[proizvod]]a i [[usluga]] od [[proizvođač]]a prema potrošaču (korisniku, kupcu, klijentu).
 
Marketing se može predstaviti kroz proces od četiri koraka, koji počinje analizom i definisanjem "univerzuma" potencijalnih korisnika ili kupaca. Posle prve faze marketinškog procesa sledi proces skretanja [[pažnja|pažnje]] (en: ''Attention, Awareness'') korisnika koji su spremni na kupovinu, iz "univerzuma" ciljane populacije. U trećoj fazi sistemski se utiče na potencijalne korisnike da se [[interesovanje|zainteresuju]] (en: ''Interest'') i prihvate ([[želja]] - en: ''Desire'') postojeće koncepte ili ponude, koje su kreirane na osnovu marketinških aktivnosti organizacije. Konačno, uspeh prethodne tri faze trebalo bi da dovede do prelaska potencijalnih kupaca u "prave" kupce (en: ''actual buyers'') putem aktivnosti koje se sprovode da bi potencijalni korisnici obavili željenu [[akcija|akciju]] (en: ''desired action'') - kupovina, poziv, skidanje dokumenata (en: ''download''), pretplata, članstvo, prodaja, itd.
 
Predstavljeni proces od četiri koraka (PIŽA - [[pažnja]], [[interesovanje]], [[želja]], [[akcija]]; en: ''AIDA'' - Attention, Interest, Desire, Action), koji se obično odnosi na početak marketinškog procesa za neki proizvod, uslugu, ili organizaciju. Većina aktuelnih marketinških procesa u organizacijama odnosi se na zadatak zadržavanja stalnih klijenata kroz aktivnosti kreiranja odnosa s klijentima, poboljšanje korisničkog servisa, bolje predstavljanje prednosti proizvoda i usluga, itd.
 
== Marketing kao naučna oblast ==