Razlike između izmjena na stranici "CAS registarski broj"

Dodano 38 bajtova ,  prije 4 godine
Fixed typo, Added links
(Fixed typo, Added links)
oznake: mobilno uređivanje Izmjena mobilnim izvršnikom
'''CAS registarski broj''' je jedinstveni identifikacioni [[broj]] neke [[kemija|hemijske]] supstance ([[kemijski element|elementa]], jedinjenja, [[DNK]] sekvence i sl.) koji je uvela CAS (''[[Chemical Abstract Service]]'') u svrhu jednoznačnog klasificiranja i sortiranja mnogobrojnih hemijskih supstanci. Svaki CAS broj je jedinstven i označava samo jednu supstancu. Sam broj nema nikakvo hemijsko značenje u smislu označavanja hemijskihhttps://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%B8%AD%E6%96%87 osobina.<ref>http://www.cas.org/expertise/cascontent/registry/regsys.html</ref>
 
''Chemical Abstracts Service'' (odatle i potiče skraćenica CAS), kao deo [[Američko hemijsko društvo|Američkog hemijskog društva]] (American Chemical Society), dodeljuje ove numeričke identifikatore svakom jedinjenju koje je objavljeno u literaturi. Namera je bila da se stvori jedinstvena [[baza podataka]] i da se pretraga olakša, s obzirom da mnoga jedinjenja imaju po nekoliko imena. Skoro svaka hemijska baza podataka danas dozvoljava pretragu preko CAS broja.
CAS takođe vodi i prodaje bazu podataka svih supstanci, poznatu kao CAS registar.
 
[[31. mart]]a [[2006]]. godine, u CAS registru se nalazilo 27.631.785 [[supstanca|supstanci]]. Oko 50.000 novih jedinjenja se doda skoro svake nedelje.
 
== Historija ==
Anonimni korisnik