Korejski rat – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
korekture
Red 37:
 
== Uvod ==
Uzrok sukoba je podjelipodjela Koreje - koja je od 1910. do 1945. godine bila pod [[japan]]skom vlašću - na sovjetsku i američku okupacijsku zonu nakon predaje Japana u drugom svjetskom ratu. Demarkacijska linija, ustanovljena prethodnim dogovorom iz 1945. godine, išla je 38. paralelom. Bilo je planirano da se po završetku okupacije održe izbori i Koreja ujedini kao država s jedinstvenom vladom. No te je planove poremetilo izbijanje [[Hladni rat|Hladnog rata]] te su, slično kao i u Njemačkoj, pregovori o ujedinjenju propali. Umjesto toga su SSSR i SAD ustanovili suparničke i ideološki suprotstavljene vlade, odnosno države koje su se nazivale Sjeverna i Južna Koreja. U takvoj situacijasituaciji oba stvorena režima su se smatralismatrala jedinom zakonitom Korejskom vladom i nastojala ujediniti Koreju oružanom silom u čemu je Sjeverna bila neupitno jača zbog sovjetske vojne pomoći, ali i omraženosti južnokorejskog režima koji je od svog inaguiranja bio zauzet neprekidnim gušenjima nemira i pobuna protiv sebe tako da će ubiti između 16.000 i 65.000 "pobunjenika".
 
== Početak ==
Neobjavljeni rat između Južne i Sjeverne Koreje je realno počeo još 1947 godine bezbrojnim vojnim "incidentima". Po podacima [[Severna Koreja|Sjeverne Koreje]] samo 1949. godine južnokorejska vojska je izvršila 2.617 vojnih napada, ulazaka na teritorij Sjeverne Koreje vršeći ubojstva, pljačke, otmice i palež s ciljem stvaranja nereda na njihovom teritoriju. Po podacima [[SAD]]a koje je iznio njihov predstavnik ministarstva vanjskih poslova, specijalni ambasador Philip C. Jessup u svom govoru tokom aprila 1950. godine:"Postoji neprekidna borba između vojske [[Južna Koreja|Južne Koreje]] i ''banda'' koje u nju pokušavaju ući ssa sjevera. To su prave bitke s hiljadama ljudi i ratnim zarobljenicima".
 
U takvoj situaciji predsjednik Sjeverne Koreje je otputovao u [[Moskva|Moskvu]] i [[Peking]] kako bi dobio zeleno svijetlo za buduće vojne akcije, dok je partija predsjednika Južne Koreje doživjela katastrofalni poraz na parlamentarnim izborima tokom maja 1950. godine što predstavlja posljednji politički važniji događaj prije službenog početka rata.