Srpska Wikipedija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 19:
U srpskom jeziku postoje 4 varijante koje imaju jednaka prava. Srpski jezik koristi dva [[alfabet]]a, [[Ćirilica|ćirilicu]] i [[Latinica|latinicu]], kao i dva "[[dijalekat|dijalekta]]", [[ekavica|ekavicu]] i [[ijekavica|ijekavicu]]. Kombinacijom dijalekata i alfabeta dobijaju se 4 varijante (ćirilica-ekavica, ćirilica-ijekavica, latinica-ekavica i latinica-ijekavica).
 
Kada je vikipedija na srpskom jeziku osnovana, koristila je ćirilično pismo i oba dijalekta. Pošto se oba pisma podjednako koriste, činjeni su pokušaji za paralelno korišćenje i ćirilice i latinice. Prvi pokušaj je bio pravljenje [[bot]]a koji bi vršio dinamičku transliteraciju svakog članka. Napravljeno je oko 1.000 duplih članaka, ali je akcija obustavljena zbog tehničkih problema i članci su pobrisaniizbrisani. Zajednica je odlučila da je model [[Vikipedija na kineskom jeziku|Vikipedije na kineskom jeziku]] bolji. Posle nekoliko meseci, softver je završen i sada svaki korisnik ima mogućnost da menja varijante koristeći kartice koje se nalaze na vrhu svakog članka. Vikipedija na srpskom jeziku koristi i specijalne oznake (tagove), <nowiki>-{reč}-</nowiki>, za reči koje ne treba da menjaju pismo i dijalekat (imena na drugim jezicima, citati, itd.).
 
Transliteracija iz ćirilice u latinicu funkcioniše, dok je ekavsko-ijekavska varijanta mnogo složenija i njena implementacija još uvek nije završena.