Razlike između izmjena na stranici "MTV"

Obrisana 2 bajta ,  prije 3 godine
nema sažetka uređivanja
oznake: Mobilno uređivanje Web izmjena mobilnim uređajem
'''MTV: Muzička televizija''' ({{jez-eng|MTV: Music Television}}) je kablovska televizijska mreža koja je prvobitno bila posvećena muzičkim spotovima, posebno [[rok]] muzici. Sedište MTV-ija nalazi se u [[New York|New York-uNu]]. MTV je svoj program počeo da emituje 1.8. 1981. godine i prvobitno je bio zamišljen da emituje muzičke spotove. Danas MTV i dalje emituje određen broj muzičkih spotova, uglavnom u noćnom terminu, dok većinu dnevnog programa zauzimaju [[Rijaliti TV|rijaliti šou]] emisije namenjene prevashodno tinejdžerima.
 
Od samog početka emitovanja MTV je imao snažan uticaj na muzičku industiju u Americi. Mnogi izvođači su počeli da dosta ulažu u vizuelni prikaz pesama kroz muzičke spotove, a njihovim obožavaocima MTV je postao glavna stanica gde se mogu informisati o novim izdanjima, gledati spotove, događaje i vesti iz sveta popularne muzike. MTV je tako postao deo popularne kulture 1980-tih i stvorio nov termin zvani VJ koji su poneli voditelji koji su najvavljivalinajavljivali spotove i prezentovali vesti sa svetske muzičke scene.
 
Krajem 1980-tih MTV je počeo da se širi globalno, otvarajući svoje centre i na ostalim kontinetima. Neki od tih MTV centara danas su se proširili regionalno po državama, pretežno u [[Evropa|Evropi]] i [[Azija|Aziji]]. Skoro svaka evropska država ili region danas ima svoj MTV koji veći deo programa emituje na maternjem jeziku. Regionalni MTV kanal za podruje bivše Jugoslavije je [[MTV Adria]] koji je [[2009.]] godine podeljen na tri centra: [[MTV Slovenija]], [[MTV Hrvatska]] i [[MTV Srbija]]. MTV danas ima i kanale na kojima se emituje samo jedan, određeni žanr muzike. Tako [[MTV Base]] emituje samo soul muziku, dok [[MTV2]] emituje muziku [[hard rok]] i [[alternativni rok|alternativnih]] izvođača.
398

izmjena