Razlike između izmjena na stranici "Fosforne kiseline i fosfati"

Bez izmjene veličine ,  prije 4 godine
(Nova stranica: '''Fosforne kiseline i fosfati''' se javljaju u raznim oblicima. Od mnogih fosfornih oksokiselina, fosforske kiseline predstavljaju najveću i najraznovrsn…)
 
U svojoj strukturi, ortofosforna kiselina ima tri [[vodik]]ova [[atom]]a [[hemijska veza |vezana]] za [[kisik]]. Sva tri vodika su, u različitoj mjeri, [[kiselina|kisela]] i mogu se izgubiti iz [[molekule]] kao ioni H<sup>+</sup> (alternativno kao protoni). Kada ortofosforna kiselina izgubi sva tri H<sup>+</sup>, formira ion '''ortofosfata''' (PO<sub>4</sub><sup>3−</sup>). Ortofosfati su najjednostavniji u seriji [[fosfat]]a, a obično se nazivaju samo kao '''fosfat''', čak i u krugovima [[hemičar]]a.
 
Zato što ortofosforna kiselina može proći čak tri disocijacije ili ionizacije (gubici H<sup>+</sup> ions), ima tri [[disocijacijska konstanta|disocijacijske konstentekonstante]] zvane K<sub>a1</sub>, K<sub>a2</sub> i K<sub>a3</sub>. Drugi način prikazivanja podataka o disocijacijskoj konstanti je pK<sub>a1</sub>, pK<sub>a2</sub> i pK<sub>a3</sub>. Ortofosfat je u smislu trostruke [[konjugirana baza|konjugirane baze]] fosforne kiseline i ima tri povezane [[konstanta bazne disocijacije |bazne konstante]], K<sub>b1</sub>, K<sub>b2</sub> i K<sub>b3</sub>, koje liče na odgovarajuće vrijednosti pK<sub>b1</sub>, pK<sub>b2</sub> i pK<sub>b3</sub>.
 
==Polifosforne kiseline==