Španija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
C3r4 (razgovor | doprinos)
m revert
Red 78:
 
== Stanovništvo ==
== Prema popisu stanovništva iz [[2001]]. 40.847.530 stanovnika s prosječnom gustoćom naseljenosti od 81 stanovnik/km2. ==
 
Buran povijesni razvoj utjecao je na karakteristike i raznolikost stanovništva. [[Španjolci]] čine oko 73% ukupne populacije, [[Katalonci]] 16,5%, [[Galjegi]] ([[Galicija, Španjolska|Galicija]]) 8%, [[Baski]] 2,3%, ostali 0,2%. Španjolska je jedna od najizrazitijih katoličkih zemalja pa je logično što je 97% stanovništva katoličke vjere, dok je 0,4% protestanata i 2,6% ostalih. I Španjolska se sve brže urbanizir, pa danas oko 80% stanovništva živi u gradovima. U starosnoj dobi 0-19 godina je 33% populacije, u dobi 20-59 godina je 50%, a starijih od 60 godina ima 17%. Očigledno je i da španjolska populacija postaje sve starija, a na to utječe i niski prirodni prirast, koji iznosi svega 1 promil (stopa nataliteta je 10 promila, a mortaliteta 9 promila).
 
Linija 119 ⟶ 120:
Slabljenje vladavine Zapadnog rimskog carstva u Hispaniji je počelo 409, kada su germanska plemena [[Svevi]] i [[Vandali]], zajedno sa Sarmatskim Alanima prešli [[Rajna|Rajnu]] i opustošili [[Galija (oblast)|Galiju]], da bi ih [[Vizigoti]] iste godine doveli u Iberiju. Svevi su osnovali kraljevstvo na području današnje Galicije i severne [[Portugalija|Portugalije]]. Raspadom Zapadnog rimskog carstva nestalo je postojeće društveno uređenje, mada su novoformirane države zadržale mnoge institucije i zakone potonjeg carstva, uključujući hrišćanstvo.
 
[[Hazdinzi]], saveznici Alana, takođe su osnovali kraljevstvo u Galiciji, zauzevši uglavnom isto područje ali su svoju vlast proširili južno do reke [[Duero]]. Vandalsko pleme [[Silinzi]] je zauzelo područje nazvano ''Vandaluzija'', današnja [[Andaluzija]]. Vizantinci su na jugu Iberijskog poluostrva osnovali enklavu Spaniju, s ciljem obnove Rimskog carstva na ovom području. Međutim, Hispanija je na kraju ujedinjena tokom vladavine Vizigota.
 
=== Srednji vek ===
Linija 291 ⟶ 292:
== Gradovi ==
[[Popis gradova u Španiji]]
 
== Teritorijalna podjela ==
'''Španjolska''' je podjeljena na: