Sisavac – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 118:
 
Trajanje trudnoće (kod mnogih životinja koristi se izraz "skotnost"), kao i broj mladunčadi, ovise o načinu života pojedine vrste. [[Čučavac|Čučavci]] (na primjer [[zvijeri]] i [[glodavci]]) imaju kraće razdoblje skotnosti i veći broj mladunaca, dok [[potrkušac|potrkušci]] (primjerice [[parnoprstaši]] i [[kitovi]]) dugo nose mladunčad i imaju manji broj mladunaca. Tako na primjer skotnost kod nekih vrsta [[hrčci (životinja)|hrčaka]] traje samo 16 dana, dok kod [[slon]]ova može trajati do 25 mjeseci.
 
=== Sisanje, hranjivom tekućinom koju luče [[mliječna žlijezda|mliječne žlijezde]]. Ona se sastoji od izvana vidljivo ograđenog područja žlijezde koje svako uglavnom završava bradavicom. Iznimka su prasisavci gdje mladunče liže mlijeko direktno iz mliječne žlijezde s majčinog krzna. Broj kompleksa mliječnih žlijezda se razlikuje prema vrstama i direktno ovisi o prosječnom broju mladunaca. Tako [[čovjek|ljudi]] ili [[konji]] imaju dva takva kompleksa, a, recimo, [[domaća svinja]] ih ima dvanaest. Hranjenje mlijekom traje tako dugo, dok mladunac može početi jesti tvrdu hranu. ===
 
Posljedice sisanja su vrlo velike i za mladunče i za majku. Novorođenčad bez puno truda dobija masnu i vrlo hranjivu hranu koja osigurava brzi rast, ali su potpuno ovisni o prisutnosti majke. Da se životinje ponašaju kao dojilje, što znači da neka ženka dozvoljava sisanje tuđoj mladunčadi, poznato je samo kod vrlo malog broja vrsta (to rade, recimo, [[lav]]ice). U većini slučajeva je uz sisanje povezana i vrlo intenzivna njega mladunaca i brižan odnos prema njima. Za ženke sisanje znači da u podizanje mladunaca mora uložiti mnogo energije i vremena.
 
== Sistematika ==