Razlike između izmjena na stranici "Emmanuel Macron"

Dodano 1.289 bajtova ,  prije 5 godina
nema sažetka uređivanja
No edit summary
No edit summary
==Profesionalna karijera==
Emmanuel Macron je između 2004. i 2008. godine radio u Financijskom inspektoratu francuskog ministarstva ekonomije. 2007. je bio zamenik komesara u Komisija za poboljšanje francuskih stopa rasta na čijem je čelu bio [[Jacques Attali]]. 2008. Macron je platio 50,000 € kako bi bio oslobođen daljnjih ugovornih obaveza prema vladi nakon čega je počeo da radi kao investicioni bankar u ''Rothschild & Cie Banque'', francuskom ogranku britanske ''Rothschild & Co'' osnovanom nakon što je [[François Mitterrand]] doneo odluku o nacionalizaciji Rothschildovih interesa u Francuskoj. Kao investicioni bankar Macron je postigo ugovore sa [[Nestlé|Nestléom]] i [[Pfizer|Pfizerom]] koji su mu omogućili da uveća ''"malo bogatstvo"'' procenjeno na oko 2,800,000 €.
 
==Politička karijera==
Od 2006. do 2009. Macron je bio član [[Socijalistička partija (Francuska)|Socijalističke partije]]. 2015. je izjavio da više nije član Socijalističke partije i da je nezavisni političar. Od 2012. do 2014. radio je kao zamenik glavnog sekretara [[Elizejska palača|Elizejske palače]]. 26. avgusta 2014. imenovan je za ministra ekonomije, industrije i digitalnih pitanja gdje je zamenio dotadašnjeg ministra Arnauda Montebourga. Kao ministar ekonomije Macron se zalagao za reforme u interesu biznisa i podvukao posvećenost tom obliku reformi čak i u slučaju protivljenja poslanika u nacionalnom parlamentu.
 
===Predsednička kandidatura 2017.===
30. avgusta 2016. Macron je odstupio sa ministarskog mesta uz nameru da se na socijalno liberalnoj platformi kandidira na predstojećim predsedničkim izborima 2017. godine. Do ove je odluke došlo nedugo nakon što je osnovao vlastitu partiju ''En Marche!'' zbog koje je bio kažnjen od strane francuskog predsednika. Partiju je osnovao u svome rodnom gradu.
 
16. novembra 2016. njegova je porodica objavila njegovu kandidaturu za predsednika nakon nekoliko meseci spekulacija u tome smeru. U govoru tom prilikom Macron je pozvao na "demokratsku revoluciju" i obećao "oslobađanje francuskih potencijala".
 
[[Kategorija:Francuski političari]]