Rijeka – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 4:
'''Rijeka''' ([[ijekavski izgovor|ijek.]]) ili '''reka''' ([[ekavski izgovor|ek.]]), veliki prirodni [[vodotok]]. Od [[izvor]]a do [[ušće|ušća]] u drugu rijeku, [[jezero]] ili [[more]], rijeke primaju vodu od [[pritoka]] i svojim tokom stvaraju [[riječno korito]].
 
Rijeke izviru u planinama i brdima bogatim vodom te prilikom toka mijenjaju neke svoje osobine.
 
Riječni tok se dijeli na tri dijela a to su -
 
-izvor
 
-srednji tok
 
-ušće
 
Pri izvoru riječni tok je brz i voda je jako čista i brza,Spištanjem sa uzvisina tok postaje sve mirniji i dublji .Dno je šljunkovito ili pjeskovito.Također se mijenja i biljni i životinjski svijet. Ribe gornjeg toka su drugačije građene od riba srednjeg.One imaju jače mišiće kako bi mogle izdržati jačinu protoka vode i još dosta različitosti. Među njih ubrajamo -peš,pastrmka,lipljan,mladica. Temperatura vode je između 10'''°C i 12 '''°C.''''''
 
U srednjem dijelu toka rijeke voda postaje sporija, zagađenija i mutnija .U vodi je manje kisika. Dno je najčešće muljevito ili pjeskovito. Ribe srednjeg toka su -mrena,šaran,som,štuka,grgeč.
 
Ušće ili donji tok rijeke obiluje velikom količinom vode koja ima slane i slatke primjese Sve to zavisi da li se rijeka ulijeva u more ili u drugu rijeku.Ako je u pitanju more specifične ribe za ovu oblast su jegulja,moruna,cipol,kečika i mnoge druge.
{{U začetku}}