Ankara – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 231:
Sjeveroistočno od centra grada 28 km nalazi se veliki Međunarodni [[aerodrom]] Esenboğa ([[IATA]]: ESB, [[ICAO]]: LTAC) izgrađen 1955.
== Obrazovanje i kultura ==
''Ankara'' ima tripet javnajavnih [[univerzitet]]a i nekoliko akreditovanih privatih univerziteta. Najstariji je [[Univerzitet u Ankari]], osnovan [[1946]]., drugi je [[Tehnički univerzitet Bliskog istoka]] osnovan [[1956]]., uz to u gradu djeluje od [[1967]]. [[Univerzitet Hacettepe]], [[Univerzitet Gazi]] i [[Univerzitet Yıldırım Beyazıt]]. <ref name=Ankara/> Privatni univerziteti u Ankari su [[Univerzitet Atılım]], [[Univerzitet Başkent|Başkent]], [[Univerzitet Bilkent|Bilkent]], [[Univerzitet Çankaya|Çankaya]], [[Univerzitet TED|TED]], [[Ekonomski i tehnološki univerzitet TOBB]], [[Univerzitet Turske aeronautičke organizacije]], [[Univerzitet Ufuk]], a do 2016. i Univerzitet İpek koji je zatvoren sa više institucija u zemlji nakon neuspjelog vojnog udara. U gradu djeluju i Vojna medicinska akademija i Vojna akademija.
U ''Ankari'' djelujese nalaze i [[Nacionalna biblioteka Turske|Nacionalna biblioteka]], Državni teatar i Predsjednički simfonijski orkestar. <ref name=Ankara/>
 
== Gradovi prijatelji ==