Socijaldemokratska unija (Srbija) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Izbačena netačna informacija o pristupanju Socijaldemokratskoj uniji pokreta Ravnopravnost iz Zrenjanina
Red 1:
'''Socijaldemokratska unija (SDU)''' je politička partija u Srbiji socijaldemokratskog opredeljenja. Nastala je 1996. godine izdvajanjem iz Građanskog saveza Srbije, posle odluke te stranke da stupi u koaliciju „Zajedno“. kadaPredsednik jeSDU predsednikpostao bio, jedan od osnivača SDUje [[Žarko Korać]].
 
Na parlamentarnim izborima 2007, SDU je u koaliciji sa LDP-om, GSS-om i LSV-om osvojio jedno poslaničko mesto u Narodnoj skupštini Srbije.
 
Na 7. Kongresu SDU, u junu 2014. godine, za predsednika je izabran Miloš Adamović.
Radnički pokret "Revnopravnost" iz Zrenjanina se pridruzuje SDU 2015 godine što dovodi do promene kursa partije koji se završava izborom novog rukovodstva.
 
Na 9. Kongresu Socijaldemokratske unije, održanom 15. oktobra 2016. u Beogradu, za novog Predsednikapredsednika stranke izabran je izabran Ivan Zlatić.
 
Ivan Zlatić je rođen 1975. godine u Čačku. Od 2003-2012. je bio sekretar Saveta za borbu protiv korupcije. Novinar i član uredništva časopisa Republika 1999-2012. godine i balkanske edicije Z magazina 2007-09. godine. Urednik Biltena za samoobrazovanje i društvena pitanja od juna 2012. godine (od marta 2013. i u dnevnom listu Danas). Jedan od inicijatora i član rukovodećih tela Unije radnika i akcionara Srbije, Pokreta Ravnopravnost i Koordinacionog odbora radničkih protesta u Srbiji.<ref>{{Cite news}}</ref>