Razlike između izmjena na stranici "Bosna i Hercegovina"

nema sažetka uređivanja
m (Zaštitio je stranicu "Bosna i Hercegovina": Intenzivni vandalizam ([Uredi=Blokiraj neregistrovane korisnike.] (neograničeno)))
No edit summary
Posebno značajan dio kulturnog stvaralaštva Bosne i Hercegovine otpada na [[bosansko-hercegovački film]]. Filmovi iz Bosne i Hercegovine su prva dva desetljeća nakon Drugog svjetskog rata obrađivala mahom teme iz narodne Revolucije i rata, filmski su obrađivale najznačajnije teme iz NOB-a, uključujući tu i poznate i slavne bitke partizana protiv stranih okupatora i domaćih izdajnika (Filmovi "Kozara", "Sutjeska", "Bitka na Neretvi", "Valter brani Sarajevo"). Ipak, prvi pravi uspjesi domaćeg filma mogli su se osjetiti tokom kasnih 1970-ih i 1980-ih godina, kad je stvoren i poseban bosanski filmski izraz. Filmovi su mahom obrađivali socijane teme, ne rijetko i kao socijanu kritiku na račun socijalističkog društva, a povremeno bi se našlo mjesto i za savremene, urbane teme, na koje su ipak uglavnom bili pretplaćeni autori iz drugih centara.
 
Nakon zatišja tokom ratnih i prvih poratnih godina, filmsko stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini se pojačano budi i otprve donosi fantastične rezultate. Filmski režiser [[Danis Tanović]] je [[2002]]. godine dobio popularnog Oskara, prestižnu nagradu Američke filmske akademije za film ''"[[Ničija zemlja]]"'' u kategoriji najbolji strani film. Ogroman uspjeh iOgromnu popularnost je doživiostekao i film režisera Dine Mustafića, ''[[Remake (film)|Remake]],'' kojiu jerežiji [[2003.]]Dine godineMustafića biorađen najgledanijepo filmskoscenariju ostvarenjeZlatka uTopčića Bosniiz i2003. Hercegovinigodine, tekoji jena jedanmeđunarodnim odfilmskim najgledanijihfestivalima bosanskohercegovačkihodnosi filmova ikada i dobitnik brojnihnekoliko nagrada na prestižnim internacionalnim filmskim festivalima. Veliku popularnostpažnju je imao jei film Pjera Žalice ''"[[Gori vatra]]"'', kao i njegov sljedeći projekt, film "[[Kod amidže Idriza]]". Slično je i sa filmom ''"[[Ljeto u Zlatnoj Dolini]]"'' Srđana Vuletića, koji na međunarodnim filmskim festivalima odnosi nekoliko nagrada. U kategoriji kratkog filma valja izdvojiti film ''"[[10 minuta]]"'' režisera Ahmeda Imamovića, koji je dobitnik nagrade "Najbolji kratki film Evrope" [[2002]]. godine. Posebnu pažnju je dobio film ''[[Grbavica]]'' režiserke [[Jasmila Žbanić|Jasmile Žbanić]] koji je nagrađen ''Zlatnim medvjedom'' na festivalu [[Berlinale]] [[2006]]. godine. Film ''Ostavljeni'' iz 2010. godine, režisera Adisa Bakrača i scenariste Zlatka Topčića također ostvaruje veliki uspjeh, sjajno je primljen kod publike i kritičara te osvaja nekoliko nagrada na međunarodnim filmskim festivalima, između ostalog i Zlatnu arenu za najbolju glavnu mušku ulogu.
 
=== Religija ===
73

izmjene