Razlike između izmjena na stranici "Olovo"

Obrisano 298 bajtova ,  prije 4 godine
nema sažetka uređivanja
(Napomena da su neki opisani procesi opasni po zdravlje usled toksičnosti olova.)
Olovo se u destilovanoj [[voda|vodi]] ne rastvara, dok se rastvara u kiselinama sa oksidacionim dejstvom npr. [[azotna kiselina]]. Pri dejstvu razblažene [[sumporna kiselina|sumporne kiseline]] stvara se zaštitni sloj olovo- sulfata PbSO<sub>4</sub> te rastvaranje prestaje. Alkalije ne deluju na olovo. Na [[vazduh]]u se fino sprašeno olovo tzv. piroforno olovo pali samo od sebe.
 
Olovo (II) oksid se koristi za glaziranje [[keramika|keramičkih]] proizvoda, za izradu minijuma, kao žuta boja u slikarstvu. Olovo se koristi za izradu limova, kanalizacionih i vodovodnih cevi ukoliko vode nisu kisele; njime se oblažu električni kablovi. Nekad se koristilo i prevlačiza vodovodne cevi i prevlačenje posuđa, ali je zbog negativnih posledica vremenom posuđezabranjeno. Olovo se koristi i u vojnoj industriji, industriji boja, za izradu olovnih akomulatora, za zaštitu od rendgenskog i radioaktivnog zračenja.
 
'''Napomena:''' Ne pominje se u gornjem tekstu da je olovo otrovno za žive organizme pa je diskutabilan sledeći deo opisa prethodnog pasusa "Olovo se koristi za izradu...vodovodnih cevi...njime se prevlačí posuđe". To jeste bilo u prošlosti i imalo je negativne posledice i to bi trebalo da je već duže vreme zabranjeno. Potražite pojam "trovanje olovom" za više detalja.
 
== Vanjske veze ==
{{Commonscat|Lead}}
 
[[Kategorija:Olovo| ]]
[[Kategorija:Kemijski elementi]]