Razlike između izmjena na stranici "Tesla (jedinica)"

Obrisan 91 bajt ,  prije 4 godine
m/м
nema sažetka uređivanja
m/м (Vraćene izmjene 147.91.42.100 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Kolega2357)
m/м
::''{{dablink|Ovo je članak o fizičkojmjernoj jedinici za jačinu magnetnog polja. Za druga značenja ovog pojma, pogledajte članakvidi [[Tesla (razvrstavanje)tesla]]''.}}
 
'''Tesla''' (simbolznak '''T''') je, izvedena jedinica [[SI|SI sistema]] za jačinujakost [[ magnetnomagnetsko polje| magnetnogmagnetskog polja]].
 
'''Tesla''' (simbol '''T''') je izvedena jedinica [[SI|SI sistema]] za jačinu [[ magnetno polje| magnetnog polja]].
 
== Mjerna jedinica Tesla ==
U uobičajnom primjenama u tehnici koriste se jačine magnetne indukcije do 3-4 T. Najveća ikada ostvarena magnetna indukcija na Zemlji proizvedena je kontrolisanom eksplozijom u gradu Sarov u Rusiji. Tada je ostvarena magnetna indukcija intenziteta 2800 T. Ove jačina magnetne indukcije su jako male kada se uporede sa jačinama magnetne idukcije koje postoje u svemiru. Pulsar stvara magnetnu indukciju od deset milijardi T, dok neutronska zvezda stvara magnetnu indukciju od deset biliona T.
Osim Tesle , i drugi naučnici su dobili jedinicu mjere u njihovu čast , kao što su Amper amper, Hertz herc, Ohm om, Volt volt, Kelvinkelvin itd.
 
== Osvrt na uvođenje jedinice ==
Predlog za uvođenje jedinice tesla potekao je od profesora Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, Pavla Miljanića i Aleksandra Damjanovića. Razmatranje predloga trajalo je od 1950. godine, kada je predlog podnijet, do 1960. godine kada je usvojen na XI Generalnoj Konferenciji za Tegove i Mjere.
 
 
{{SI izvedene}}