Invertor – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
MerlIwBot (razgovor | doprinos)
m Robot: Removing bs:Invertori (missing), en:Invertori (missing), hr:Invertori (missing)
Ide malo ,,i''
Red 3:
Prekidački izvori za napajanje (Switching Power Suplies) su jedna sasvim nova filozofija u oblasti napajanja . Ideja se pojavila još sedamdesetih godina , ali kao što to obično biva , nauka je morala da sačeka tehnologiju . Osnovni problem su predstavljali prekidački elementi (tranzistori i diode) , koji se nisu dobro ponašali na visokim prekidačkim učestanostima . Ali to je prevaziđeno , i pre nekih petnaestak godina počela je njihova masovna proizvodnja i upotreba .
Postoje u sve četiri varijante : AC/AC , DC/AC , AC/DC Ii DC/DC .
Poslednji su i najzanimljiviji i najviše se koriste u elektronici . Osnovni princip je da se konstantni jednosmerni napon analognim prekidačima pretvori u promenljiv napon koji će biti pogodan za transformaciju pomoću magnetnih elemenata (kalemovi i transformatori) . Rad na visokim učestanostima ( preko 50kHz ) omogućava da se elementima malih dimenzija prenosi velika količina energije , što je i njihova prva prednost .Druga prednost je veliki koeficijent korisnog dejstva (često i iznad 90%) ,koji ih čini veoma zgodnim za uredjaje sa baterijskim napajanjem . Danas se DC/DC konvertori masovno primenjuju u različitim oblastima : napajanja za stone i prenosne računare , telefonske centrale , mobilne telefone i sve slične elektronske uređaje . Izrađuju se za snage od nekoliko vati do nekoliko kilovata .
Postoji više različitih tipova DC-DC konvertora : BOOST , BUCK , BUCK-BOOST , FLYBACK , FORWARD itd. , koji se razlikuju po konstrukciji i osobinama . Za razumevanje je najpogodniji BOOST konvertor , čija je principijelna šema data na slici 1. , i čiji ćemo rad ukratko objasniti.