Z-Cars – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m ispravke; kozmetičke promjene
mNema sažetka izmjene
Red 17:
'''''Z-Cars''''' (također navođena i kao '''''Z Cars''''') je [[ujedinjeno Kraljevstvo|britanska]] [[policijski žanr|policijska]] [[dramska serija|serija]] koja se emitirala na programu [[BBC]]-a od 1962. do 1978. godine. Smislili su je Troy Kennedy Martin i Alan Prior, a radnja joj je pratila život i rad uniformiranih policajaca u fiktivnom gradu Newton (temeljenom na stvarnom [[liverpool|liverpulskom]] predgrađu [[Kirkby]]). Svaka epizoda je pratila rad dvojice policajaca koji su zajedno patrolirali automobilom i nastojali rješavati zločine.
 
Autori su seriju zamislili kao svojevrsni "korektiv" tada popularnoj policijskoj seriji ''[[Dixon of Dock Green]]'', koja je po njihovom mišljenju, predstavljala previše romantizirani i "zašećereni" prikaz engleskog "bobija". Ideja je bila da se policijski žanr kombinira s elementima socijalne drame ([[kitchen sink realism]]), odnosno beskompromisno prikazuju siromaštvo i razni oblici društvene patologije. Sami su policajci često prikazivani u negativnom svjetlu. Nastojeći postići što veći realizam, autori su inzistirali da se prve epizode emitiraju uživo, a što je već početkom 1960-ih bila rijetkost na britanskoj televiziji. Iako različit od ''Dixona'', taj je pristup imponirao publici, pogotovo u doba društvenih previranja 1960-ih.
 
Serija se u obliku 50-minutnih epizoda početno prikazivala od 1962. do 1965. kada je BBC počeo snimati spin-off pod nazivom ''[[Softly, Softly (TV serija)|Softly, Softly]]'', koji se bavio radom kriminalističke policije u Newtonu. Godine 1967. je ponovno počelo emitiranje, ovaj put u obliku dvije 25-minutne epizode tjedno. Prilikom posljednje sezone je vraćen 50-minutni format.