Razlike između izmjena na stranici "Sankovići"

Dodano 14 bajtova ,  prije 3 godine
nema sažetka uređivanja
Početkom 14. stoljeća Bogopanci djeluju na području Nevesinja, najvjerojatnije kao nasljedni župani Purčića. Obiteljsko groblje i vjerojatno najstarije sjedište Sankovića nalazilo se u selu [[Nekropola Biskup|Biskup]]u, na teritoriju Komske župe. Nedaleko od Biskupa, u selu Zaborani, na krajnjem sjevernom dijelu Nevesinjskog polja, nalazio se dvor Sankovića. <ref>[http://old.kons.gov.ba/main.php?id_struct=6&lang=1&action=view&id=2415 Nekropola Biskup]</ref>
 
Početkom 14. stoljeća Bogopanci djeluju na području [[Nevesinje|Nevesinja]], najvjerojatnije kao nasljedni župani Purčića. Obiteljsko groblje i vjerojatno najstarije sjedište Sankovića nalazilo se u selu [[Nekropola Biskup|Biskup]]u, na teritoriju [[Župa Kom|Komske župe]]. Nedaleko od Biskupa, u selu Zaborani, na krajnjem sjevernom dijelu Nevesinjskog polja, nalazio se dvor Sankovića.
 
Prvi poznati član ove obitelji je '''Dražen''' ili Dražin Bogopenac iz Nevesinja, koji je zajedno sa braćom i rođacima i dvadesetak svojih ljudi, oko 20. svibnja 1306. godine učestvovao u pljački dubrovačkog trgovca Držića. U pisanim izvorima spominju se još i Branislav Bogopenac (1352. godine) i Vidomir (1335. godine). Draženov sin '''Milten''', prvi put se spominje 1332. godine u funkciji člana bosanskog državnog vijeća i svjedoka na povelji bana [[Stjepan II Kotromanić|Stjepana II]]. Osim u Nevesinju i Zagorju, imao je posjede na području Konavalja i južnog [[Zahumlje|Huma]].