Ksaver Šandor Gjalski – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Bot: dodato Authority control
m izgovor uz ime, pravo ime
Red 11:
}}
 
'''Ksaver Šandor Gjalski''' (također[[međunarodni navođenfonetski ialfabet|[d͡ʑǎlskiː]]] (pravo kaoime ''Ksaver'Ljubomil ŠandorTito ĐalskiJosip Franjo Babić'', Gredice'; [[26. oktobarGredice]] kraj [[1854Zabok]]a, 26. -listopada 1854. – Gredice, [[9. februar]]veljače [[1935]].), hrvatski književnik.
 
Jedan od najtipičnijih hrvatskih književnika druge polovine 19. i početka 20. stoljeća, Ksaver Šandor ĐalskiGjalski, pravim imenom Ljubomir Babić, rođen je 26. oktobra 1854. u Gredicama u Hrvatskom zagorju, u plemićkoj porodici, što će znatno uticati na izbor njegovih književnih tema. U svojim pripovijetkama ''"Pod starim krovovima", "Za materinsku riječ" i "Na rođenoj grudi",'' on je ne samo hroničar, već i osjetljivi lirik, te istančan i zreo umjetnik. Do izražaja dolazi njegov emocionalni odnos prema prirodi i zagorskom ladanju.
 
ĐalskiGjalski se okušao i u mnogim drugim temama i motivima, obuhvativši gotovo čitavu društvenu problematiku svojega doba. Ostaje zabilježen kao prvi kritičar i uopšte prvi hrvatski pisac koji je pokušao dati sveobuhvatnu literarnu sintezu hrvatskog društva u kome je živio.
 
== Eksterni linkovi ==
{{commonscat|Ksaver Šandor Gjalski}}
* [http://www.ffzg.hr/infoz/dzs/html/Gjalski1.htm Dolazak Hrvata]
* [http://www.ffzg.hr/infoz/dzs/html/Gjalski2.htm Janko Borislavić]
* [http://www.ffzg.hr/infoz/dzs/html/Gjalski3.htm Pod starim krovovima]
* [http://www.ffzg.hr/infoz/dzs/html/Gjalski4.htm U noći]
 
 
{{Lifetime|1854|1935|Gjalski, Ksaver Šandor}}
{{commonscat|Ksaver Šandor Gjalski}}
 
[[Kategorija:Hrvatski pisci]]