Razlike između izmjena na stranici "Radivojevići"

Dodana 663 bajta ,  prije 3 godine
nema sažetka uređivanja
(Nova stranica: '''Radivojevići''' su humska velikaška porodica. Prepoznatljiva je po imenu Radivojevića, mada je njen historijski razvoj uokviren sa nekoliko prezimena vladajućih…)
 
 
Poveljom iz 1408. god. koju je izdao kralj Ostoja, Radivojevići su dobili posjede na desnoj obali rijeke [[Neretva|Neretve]] u njenom donjem toku, zapadno do [[Cetina|Cetine]], u zaleđu [[Biokovo|Biokova]], a na sjeveru do lanca planina Čvrsnica, Raduša Ljubuša. Koliko se zna Radivojevići nisu nikad uspjeli ostvariti svoje planove da dobivene posjede pretvore u oblast (državu), kako je bilo zamišljeno. Među najjače predstavnike porodice spadaju vojvoda Juraj Radivojević i vojvoda Ivaniš Vlatković. <ref>[http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=51515 Hrvatska enciklopedija]</ref>
=== Rodoslov ===
#Bogavac
##Radivoj Bogavčić
###Juraj Radivojević
####Vlatko Jurjević
####Ivaniš Vlatković Prije pada Bosne pod tursku vlast, zadnji bosanski kralj [[Stjepan Tomašević]] poslao je svoju ženu u Split. U njenoj pratnji nalazilo se nekoliko velikaša, a među njima i knez Ivaniš Vlatković. Nakon dolaska u Hrvatsku nastavio je rat s Turcima, zaustavivši se najprije u Klisu, a nakon pada [[Klis]]a odlazi u [[Senj]]. Njegovi unuci, Radoje i Vukan Vlatković su stekli brojne zasluge u ratovanju s Turcima, te će ta činjenica dovesti i do potvrde plemstva (grb Radoja i Vukana Vlatkovića).
###Vukić Radivojević
##Mrdeša Bogavčić
 
 
== Literatura ==