Razlike između izmjena na stranici "Zahumlje"

Dodano 629 bajtova ,  prije 3 godine
nema sažetka uređivanja
Dušan je bio voljan da se izmiri s banom, ali pod uslovom da mu ovaj vrati Hum. Nudio je i pravnu raspravu, što je prvi put u istoriji ovih krajeva da su vladari bili voljni jedan teritorijalni spor rješavati ne oružjem, nego pravnom raspravom. Kad je Stjepan II odbio, u jesen 1350. god., pored svih mletačkih nastojanja da se postigne sporazum, izbio je rat između Srbije i Bosne. Povod su dali Bosanci. Oni su češće pravili ispade na granici i vršili pljačke, od kojih je jedan upad u Konavlje, pred Božić 1349. god., bio većeg obima. Ban Stjepan II povukao se u planine, a Dušan je prodro do Bobovca. Zbog napada Vizantije, Dušan se povukao.
 
=== Kraljevina Bosna ===
Stjepan Konstantin je bio knez Zahumlja i naslednik Srpskog prestola 1323. Jovan Uglješa, potomak [[Srbija|Srpske]] kuće [[Mrnjavčevići|Mrnjavčevića]] je vladao Zahumljem od [[1370]]. do svoje smrti, [[1404]]. godine. [[Sandalj Hranić Kosača]], knez Zahumlja i jedan od Vojvoda [[Sveti Sava|Svetog Save]] je postao Veliki Vojvoda [[Bosna|Bosne]] do svoje smrti [[1435]]. Sledio ga je [[Stjepan Vukčić Kosača]] za Velikog Vojvodu i kneza Zahumlja do njegove smrti [[1466]].
[[File:Bosnia around 1412.png|thumb|right|300px|Zahumlje podijeljeno između Hrvatinića i Kosača oko 1412. godine]].
Početkom XV stoljeća [[Hrvoje Vukčić Hrvatinić]] upravlja zapadnim Humom, a veliki vojvoda[[Sandalj Hranić Kosača]] upravlja zapadnim, dok je Neretva granica njihovih posjeda. <ref name="Zlatar 555">Zlatar (2007), p. 555.</ref>
 
"Vojvoda od Bosne", [[Stjepan Vukčić Kosača]], koji je upravljao cijelim Zahumljem, 1448. Nosi titulu "Herceg Huma i Primorja". <ref name="Fine 578">Fine (The Late Medieval Balkans&nbsp;– 1994), p. 578.</ref> Slijedeće godine mijenja titulu u "Herceg Svetog Save". <ref name="Fine 578"/> Njegova zemlja je bila poznata kao Hercegova zemlja, a Turci su je prozvali [[Hercegovina]]. <ref name="Fine 578"/>
 
=== Vjera ===
Za razliku od Bosne, u kojoj je vladao vjerski dualizam Katoličke crkve i Crkve bosanske, u Zahumlju je preovlavalo pravoslavlje. Veći dio stanovništva bili su Srbi, pod uticajem Carigradske patrijaršije, najprije iz Ohrida, a poslije samostalne [[Srpska pravoslavna crkva|Srpske pravoslavne crkve]].
 
== Literatura ==