Razlike između izmjena na stranici "Stjepan I Kotromanić"

Obrisana 452 bajta ,  prije 4 godine
nema sažetka uređivanja
 
Sredinom 1300. uspio je Pavle I. Šubić da Karla Roberta dovede u Split. Spremao se rat jer svrgnuti kralj [[Andrija III. Mlečanin]] nije imao namjeru tek tako prepustiti krunu. Ali iz nepoznatog razloga usred priprema za rat umro kralj Andrija III., vjerovatno je otrovan.
 
Sve ovo ban [[Stjepan I Kotromanić]] nije mirno posmatrao i oružjem se suprotstavio aspiracijama Šubića. No, bio je beznadežno slabiji i do [[1302]]. Mladen I Šubić je postigao dovoljno uspjeha da stavi skoro svu Bosnu pod svoju kontrolu. Stjepan I. Kotromanić ipak nije bio poražen i održavao se na jednom manjem dijelu Bosne. U to vrijeme mu punac [[Dragutin]] nije mogao pomoći budući da se i sam teško upleo u borbe oko nasljedstva sa svojim bratom kraljem Srbije, Milutinom ([[1282]].- [[1321]].). Ipak i pored toga ban Stjepan I. Kotromanić držao se sasvim dobro, a kad se rat pretvorio u vjerski jer je [[Mladen I Šubić ]]nasrnuo na krstjane, oni svi listom pređu na stranu Stjepana I. Kotromanića. Tek uz pomoć vojske koju mu je poslao Pavle Šubić uspio je Mladen I slomiti Stjepanov otpor. Veoma brzo, 1304. godine, Mladen je ubijen od patarena.
 
=== Stjepan I i Mladen II Šubuć ===
Šubići i dalje nastoje prisvojiti Bosnu. Izuzev ugovora sa Hrvatinićima, koji u to vrijeme drže današnje područje Ključa i Kotor Varoši, historijski nije moguće utvrditi stvarnu moć Šubića u Bosni. Odlukom svog oca, 1304. godine [[Mladen II Šubić]] postao je bosanski ban, naslijedivši na tom položaju svog strica [[Mladen I Šubić|Mladena I]]
Za to vrijeme Mladen I bić, koji se sada nazivao „Mladen, knez Zadra, princip Dalmacije i drugi ban bosanski“, nikako nije uspjevao održati svoju vlast na svim onim teritorijama koje je naslijedio od Pavla Šubića. Najprije mu je iz ruku iskliznuo [[Zadar]] koji se [[1313]]. prepustio Veneciji. To kao da je bio znak za sve nezadovoljnike da se pobune protiv njegove vladavine. U retrospektivi gledano, upravo je pad Zadra bio uvod i u konačni slom moći Mladena I Šubića. Nekako su svi tada bili u ljutim nevoljama. Dok je kuća Šubića nalijetala na sve više neprijatelja, Kotromanići su doživjeli gubitak budući da im je ban Stjepan I Kotromanić umro [[1314]]., a umro je i njegov dotadašnji stalni zaštitnik „sremski kralj“, [[Dragutin Nemanjić]]. Smrt Dragutinova je bila znak za njegovog brata, kralja Raške, Milutina da zauzme Mačvu, a da Dragutinovog sina Vladislava baci u tamnicu. Osim toga, pokušao je Milutin, zauzeti i [[Hum]], ali tu je naletio na bana Mladena II Šubića, koji je također mislio da Hum pripada njemu. To se do kraja izrodilo u oružane sukobe, a borbe su se odvijale u blizini Dubrovnika. Sam rat je išao vrlo loše za Mladena II. Šubića pa je do kraja morao pristati da se izmiri s Milutinom i da mu svoga brata, Grgura Šubića, pošalje kao taoca.
 
Mladen II Šubić, koji se sada nazivao „Mladen, knez Zadra, princip Dalmacije i drugi ban bosanski“, nije uspjevao održati svoju vlast na svim onim teritorijama koje je naslijedio od oca, Pavla Šubića. Najprije mu je iz ruku iskliznuo [[Zadar]] koji se [[1313]]. prepustio Veneciji. To kao da je bio znak za sve nezadovoljnike da se pobune protiv njegove vladavine. U retrospektivi gledano, upravo je pad Zadra bio uvod i u konačni slom moći Mladena II Šubića. Ubrzo je 1314. godine umro i ban Stjepan II.
 
== Brak i potomstvo ==