Razlike između izmjena na stranici "Petrovačko polje"

Dodano 69 bajtova ,  prije 4 godine
nema sažetka uređivanja
'''Petrovačko polje''' se nalazi u sjeverozapadnoj Bosni. Najveće naselje u polju je [[Bosanski Petrovac]] po kome je polje i dobilo ime. Smješteno je između rijeke [[Una|Une]] na zapadu, [[Sana|Sane]] na istoku i rijeke [[Unac|Unca]] na jugu. Sa jugozapada i juga granicu polja čini planina [[Osječenica]], na jugoistočnoj strani je [[Klekovača]], a sa istoka [[Srnetica]] i [[Bravsko polje]]. Sa sjeverne i sjeverozapadne strane granica polja određena je planinom [[Grmeč]], a sa zapadne strane planinom Lupina. Pravac polja je dinarski, sjeverozapad-jugoistok, kao i planinskih vijenaca koji ga okružuju. Petrovačko polje se sastoji od desetak manje-više izdvojenih polja (Vedro, Medeno, Kamenito, Bjelajsko...) ali u osnovi sva ta polja predstavljaju jedinstvenu morfološku cjelinu - Petrovačko polje. Površina mu je 202,64km², a nadmorska visina ravni polja kreće se od 520 do 730 m. Okvir polja predstavljaju uzvišenja preko 1500 m. nadmorske visine.<ref>PETROVAČKO POLJE –Dr. Rade Davidović, Novi Sad, 1981</ref>
 
Geološka građa Petrovačkog polja predstavljena je stijenama [[mezozoik|mezozojske]] starosti. To su pretežno karbonatske stijene (krečnjaci i [[dolomiti]]).
 
Prvobitni reljef u predjelu Petrovačkog polja stvoren je tektonskim pokretima. Tim procesima stvorene su osnovne konture reljefa, kako Grmeča, Osječenice i Klekovače, tako i samog polja. Geološki dokazi postoje o postojanju neogenog jezera u predjelu Petrovačkog polja. Jezero je imalo zalivski karakter i imalo je vezu sa mnogo većim jezerom na bihaćkom području. Povlačenjem jezera ostalo je korito petrovačke prarijeke čiji ostaci se i danas vide kod [[Revenik]]a. To je period erozije i formiranja današnjeg reljefa.
 
Istovremeno se stvaraju površinski i podzemni kraški oblici. Od površinskih to su [[kraški proces|škrape i vrtače]], kojih ima toliko na pojedinim dijelovima da se mogu nazvati "boginjavim kršom". Podzemni kraški reljef je zastupljen jamama (istraženo sedamnaest), i pećinama (istraženo šest).
=== Hidrologija ===
Petrovačko polje je siromašno vodom. Nema ni jednog vodotoka koji bi se mogao nazvati rijekom. Veći vodotok predstavlja Japaga, čije se vode gube u ponorskoj zoni [[Medeno Polje|Medenog polja]] i javljaju se u slivu Unca. Još se javljaju [[Suvaja]], [[Vođenica]] i [[Bjelaj]]ski potok. Vode jugoistočnog dijela polja ([[Drinić]], [[Bukovača]]) se javljaju u slivu [[Sana|Sane]], dok se vode sjeverozapadnog dijela gube u ponorskoj zoni [[Risovac|Risovca]] i javljaju u slivu [[Una|Une]] kod [[Bosanska Krupa|Bosanske Krupe]]. Do ovakvih saznanja se došlo metodom bojenja voda.
 
Nedostatak vode je toliki da je za potrebe Bosanskog Petrovca morao biti izgrađen vodovod od [[Sanica|Sanice]], sa druge strane Grmeča.
Petrovačko polje je siromašno vodom. Nema ni jednog vodotoka koji bi se mogao nazvati rijekom. Veći vodotok predstavlja Japaga, čije se vode gube u ponorskoj zoni [[Medeno Polje|Medenog polja]] i javljaju se u slivu Unca. Još se javljaju [[Suvaja]], [[Vođenica]] i [[Bjelaj]]ski potok. Vode jugoistočnog dijela polja ([[Drinić]], [[Bukovača]]) se javljaju u slivu [[Sana|Sane]], dok se vode sjeverozapadnog dijela gube u ponorskoj zoni Risovca i javljaju u slivu [[Una|Une]] kod Bosanske Krupe. Do ovakvih saznanja se došlo metodom bojenja voda.
 
Nedostatak vode je toliki da je za potrebe Bosanskog Petrovca morao biti izgrađen vodovod od Sanice, sa druge strane Grmeča.
 
== Reference ==