Razlike između izmjena na stranici "Komunistička partija Jugoslavije"

m/м (Vraćene izmjene 31.217.62.100 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Nik Oldy)
 
[[Datoteka:Marko Nikezic.jpg|minijatura|left|[[Marko Nikezić]], smenjeni predsednik [[Centralni komitet|CK]] [[Savez komunista Srbije|SK Srbije]]]]
O ovim promenama u Hrvatskoj govorila je [[Savka Dabčević-Kučar]]. Ona je podnela referat u kome je podržavana takva linija od strane CK Saveza komunista Hrvatske. Na 22 sednici CK SKH Savka Dapčević je potvrdila da je masovni pokret u Hrvatskoj deo politike Saveza komunista Hrvatske. Za konsolidaciju političke situacije u zemlji značajna je 21. Sednica Predsedništva SKJ u [[Karađorđevo|Karađorđevu]] gde je [[Tito]] osudio ovakve promene u Hrvatskoj. Posle ovoga svoje ostavke su podneli [[Savka Dabčević]], [[Miloš Žanko]], [[Mika Tripalo]], [[Pera Pirker]], [[Marko Koprtl]] i [[Janko Bobetko]]. Takođe je odlučeno da se sa dosadašnjih funkcija smene dosadašnji predsednik i potpredsednik CK Zagreba [[Srećko Bijelić]] i [[Dragutin Haramija]], a za novog predsednika CK KPHSKH izabrana je [[Milka Planinc]].
 
Dijamentralno suprotno od nacionalističkih skretanja u Hrvatskoj u Srbiji su se pojavile liberalističke struje u najužem rukovodstvu CK Srbije. Akcent je bio na ekonomiji tj. liberalnijem ekonomskom modelu, većim ovlašćenjima direktora privrednih subjekata. Naravno to je bilo u suprotnosti sa Radničkim samoupravljanjem koje je sve više postajalo kočnica daljem ekonomskom razvoju. Glavni predstavnici bili su: predsednik CK SKS [[Marko Nikezić]], Sekretar SKS dr [[Latinka Perović]], Predsednik Pokrajinskog komiteta CK Vojvodine [[Mirko Čanadanović]] i sekretar [[Miloš Radojičić]].
Anonimni korisnik